Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά «σεβασμό της κυριαρχίας»

«Το Αφγανιστάν είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν οι αφγανικές δικαστικές αρχές αποφασίσουν να απελευθερώσουν έναν κρατούμενο, αυτό δεν αφορά τις ΗΠΑ και δεν θα έπρεπε να αφορά τις ΗΠΑ. Και ελπίζω οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ενοχλούν τις διαδικασίες και τις δικαστικές αρχές του Αφγανιστάν και ότι θα αρχίσουν να σέβονται την αφγανική κυριαρχία». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, από την Αγκυρα όπου πραγματοποιήθηκε η πέμπτη κατά σειρά Σύνοδος Τουρκίας - Αφγανιστάν - Πακιστάν, αυτή τη φορά με θέμα «Βιώσιμη ειρήνη στην καρδιά της Ασίας».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την πρόσφατη απελευθέρωση 65 ακόμα κρατουμένων από φυλακή όπου κρατούνται Ταλιμπάν, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν λόγο για «επικίνδυνους ενόπλους».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις του Καρζάι με την Ουάσιγκτον διανύουν τη χειρότερη εποχή τους, μετά την απόφασή του να «παγώσει» τη συμφωνία που θα εξασφάλιζε παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και μετά το 2014.

Φυσικά, η «διάσταση» των δύο (πρώην;) συμμάχων δεν αφορά την υπεράσπιση των αναγκών του αφγανικού λαού, είναι ένδειξη ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν ενόψει τόσο των προεδρικών εκλογών του Απρίλη στο Αφγανιστάν, αλλά και των «παζαριών» για το τι θα γίνει με τα «ειρηνευτικά» στρατεύματα μετά το 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ