Κυριακή 13 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Ολοι στην πορεία ειρήνης

Μαχήτριες και μαχητές της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Αξιοπρέπειας, δέκα χρόνια γράφω συνεχώς για τη σημασία αυτής της ημέρας, της ετήσιας Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Δέκα συνεχή χρόνια από αυτήν τη στήλη προσπαθώ να δώσω το ακριβές νόημα αυτής της ημέρας, που συμπυκνώνει βάσανα κι ελπίδες ανθρώπινες. Δέκα χρόνια επισημαίνω τη σημασία της κοσμοϊστορικής αλλαγής, που επέφερε η διάλυση του σοβιετικού πόλου ισχύος, το τέλος ενός συγκεκριμένου κοσμοϊστορικού εγχειρήματος εβδομήντα τριών χρόνων. Αυτή τη στιγμή, τολμώ να πω ότι η συσσώρευση όλων των αρνητικών συνεπειών του κοσμοϊστορικού δράματος του 1990 συντελεί ήδη στη διαμόρφωση μιας νέας υπερεθνικής τρομοκρατίας στον πλανήτη. Εθνη και λαοί, αργά αλλά σταθερά, χάνουν τα πρωτεία μιας σχετικής ευημερίας πολιτισμού και σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο.

Η γερασμένη Ευρώπη των πολέμων και των επαναστάσεων γίνεται το επίκεντρο αυτής της διεθνούς απαξίας. Αυτή η εφιαλτική ανατάραξη υποχρεώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς να αφυπνίζονται αργά και σταθερά. Προβλήματα, που θεωρούσαν λελυμένα, όπως η εργασία κι η κοινωνική φροντίδα, ορθώνονται μπροστά τους σαν φαντάσματα ενός άλλου κόσμου. Κάθε κοινωνική τάξη, ομάδα και στρώμα, που βρίσκεται έξω και πέρα από το στενό κύκλο της ολιγαρχίας, νιώθει την πλάκα της ανημπόριας να βαραίνει καθημερινά. Ξεχωριστή θέση σ' αυτό το αυξανόμενο ολοκαύτωμα έχουν «της Γης οι κολασμένοι», η μεγάλη μάζα των εργατοϋπαλλήλων. Παγιδευμένη στο ασφυκτικό όριο μιας αναπτυσσόμενης ανεργίας και ανέχειας, αναζητά διεξόδους προσωπικής φυγής, που, όμως, κι αυτές δείχνουν να σφραγίζονται. Η συντροφικότητα και η συναδελφική αλληλεγγύη γίνονται όρος ύπαρξης για την εργατοϋπαλληλική τάξη στο πλαίσιο μιας καθολικής, οργανωμένης, προγραμματισμένης και αμετάκλητης θέλησης κοινωνικής ανατροπής.

Μαχήτριες και μαχητές της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Αξιοπρέπειας, η σημερινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι η πρώτη του εικοστού πρώτου αιώνα, η πρώτη της νέας χιλιετηρίδας της γνωστής ανθρώπινης ιστορίας. Σφραγίζεται, στην αρχή της κιόλας, από την εκρηκτική σώρευση διεθνών προβλημάτων, που απειλούν την ανθρωπότητα με πολλαπλή καταστροφή. Πίσω απ' όλα τα προβλήματα, βρίσκεται το καθεστωτικό σύμπλεγμα του υπερεθνικού χρηματιστικού κεφαλαίου ως γενεσιουργός τους δύναμη. Μέσα από την οργανική του λειτουργία κι ως αναπότρεπτο αποτέλεσμα, το κεφάλαιο γεννά κι ανασταίνει ζωντανές και νεκρές σκοτεινές δυνάμεις. Ειδικά στις μέρες μας, η απειλή ξεκίνησε ήδη κι αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι φωτεινές μέρες των πρόσφατων δεκαετιών σιγά - σιγά σβήνουν, αφήνοντας πίσω τους το σκοτάδι του άγνωστου. Μαζί τους σβήνουν κι οι αυταπάτες μιας λίγο - πολύ βολεμένης ζωής σε πλείστα κοινωνικά στρώματα.

Η κοινωνία των αθλίων του ενός τρίτου αγγίζει γρήγορα το μισό κι απειλεί να καταλάβει τα δύο τρίτα. Η εργατοϋπαλληλική τάξη άρχισε ήδη να επιζητά τις αγωνιστικές της ρίζες και τις επαναστατικές της παραδόσεις. Απειλεί με γοργό ρυθμό να γίνει οργανωμένη δύναμη, που θα περάσει πάνω από τα κεφάλια των «εκσυγχρονισμένων» αστικών κυβερνήσεων και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και αριστοκρατίας. Ταυτόχρονα, ο λαός των Ελλήνων, μέσα από τις εθνικές του παραδόσεις, στήνει ξανά στην ψυχή και στο μυαλό τα επαναστατικά ταμπούρια των προγόνων του. Προσβεβλημένος από την αλαζονεία και την περιφρόνηση μιας παγκοσμιοποιημένης Νέας εγκληματικής Τάξης, απειλούμενος με εθνικό ακρωτηριασμό και με πολιτικούς ταγούς ριψάσπιδες και προσκυνημένους, προσδοκά τη νέα Ανάσταση.

Μαχήτριες και μαχητές της Ειρήνης, μετά τις δυο μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 26 Απρίλη και 1η Μάη της εργατοϋπαλληλικής τάξης, μένει χρέος τιμής για μας να γίνουμε σήμερα το τρίτο λαϊκό ποτάμι στο μονοπάτι του Μαραθώνα και στους δρόμους της αδούλωτης Αθήνας. Κάθε γειτονιά κι ένα σήμαντρο εκκλησιάς που καλεί το λαό του δήμου στη μεγάλη συνάντηση. Είναι χρέος τιμής να λιώσει η άσφαλτος από την περπατησιά μας. Είναι εκπλήρωση ενός δεδηλωμένου όρκου στο όνομα των μαρτύρων μας να τους διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι στους τάφους τους.

Μαχήτριες και μαχητές, η Αθήνα σήμερα είναι δική μας!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ