Κυριακή 23 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ
Στέκι πολιτισμού και ταξικής αλληλεγγύης

Οι δραστηριότητες εμπλουτίζονται διαρκώς και στόχος είναι να απλωθούν στις γειτονιές

Από την αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά, την περασμένη Κυριακή
Από την αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά, την περασμένη Κυριακή
Μηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων υλοποιεί το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Οι πρωτοβουλίες, που ξεκίνησαν το Φλεβάρη, έχουν διάφορες μορφές: Προβολή ταινίας, βιβλιοπαρουσίαση, παιδικό αποκριάτικο πάρτι, γλέντι με αφορμή την Τσικνοπέμπτη. Συνάντησαν θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής και θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες. Ηδη προετοιμάζεται ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα για το Μάρτη.

Στη διαμόρφωση του προγράμματος το Διοικητικό Συμβούλιο του Στεκιού λαμβάνει υπόψη τις ιστορικές επετείους, που δίνουν αφορμή για εκδηλώσεις και συζητήσεις, αλλά και τα ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Τη δική τους θέση στο πρόγραμμα έχουν τα παιδιά, καθώς έχει αποφασιστεί να διοργανώνεται μια εκδήλωση για αυτά κάθε μήνα. Από το σχεδιασμό δεν λείπουν τα γλέντια, που ετοιμάζονται με την προσφορά όλων.

Ενας από τους στόχους που έχει βάλει το Στέκι, είναι το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες του να απλωθούν σε χώρους έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, σε πλατείες και ελεύθερους χώρους της περιοχής. Εκτός από τις εκδηλώσεις, στο Στέκι λειτουργούν ομάδα χορού και θεατρική ομάδα, ενώ γίνονται μαθήματα μουσικής (αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι), κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων και σκακιού.

Πρωτοβουλίες για Ελληνες και μετανάστες

Η Καίτη Πανοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου, υπενθυμίζει ότι το Στέκι έχει σημαντική δράση που δεν ξεκινά σήμερα. Δίπλα στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες, τα πέντε τελευταία χρόνια στο Στέκι λειτουργεί Σχολείο Μεταναστών. Από αυτό έχουν περάσει πάνω από 2.000 μετανάστες. Η συμμετοχή τους στα μαθήματα δεν τους βοήθησε μόνο να μάθουν τη γλώσσα, αλλά και να γνωρίσουν την αξία της συλλογικής και οργανωμένης πάλης.

Οπως τονίζει η Κ. Πανοπούλου, οι περισσότεροι οργανώθηκαν στα σωματεία τους, έγιναν μέλη σε συλλόγους και μαζικούς φορείς. Εξάλλου, οι πρωτοβουλίες του Στεκιού δεν εξαντλούνται στο μάθημα, αλλά αφορούν όλες τις πλευρές της ζωής των μεταναστών, από την οργάνωση και τη διεκδίκηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέχρι την ψυχαγωγία των ίδιων και των οικογενειών τους. Πολλοί μετανάστες με μικρά παιδιά πήραν μέρος μαζί με Ελληνες γονείς στην αποκριάτικη γιορτή που έγινε την περασμένη Κυριακή. Με αυτή την αφορμή, γράφτηκαν στο Σύλλογο Γονέων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων.

Στο Στέκι λειτουργεί, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος, Λαϊκό Φροντιστήριο, το οποίο παρακολουθούν δεκάδες μαθητές που ζουν στην περιοχή. Η λειτουργία του βοηθά σημαντικά στην προσπάθεια να γίνονται γνωστές οι πρωτοβουλίες του Στεκιού στη νεολαία και ήδη υπάρχει ένας πυρήνας νέων που σταθερά παίρνουν μέρος σε αυτές.

Η λειτουργία του Στεκιού ανταποκρίνεται στην ανάγκη των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής να συζητήσουν, να ψυχαγωγηθούν, στην ανάγκη των νέων γονιών να διασκεδάσουν μαζί με τα παιδιά τους, σημειώνει η Δήμητρα Τσιούπρα, ένα από τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τονίζει πως η ανάγκη για οργανωμένη ομαδική δραστηριότητα επιβεβαιώνεται από την ανταπόκριση που βρίσκουν οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις συμμετοχής που συγκεντρώνονται για τις πολιτιστικές ομάδες του Στεκιού.

Το πρόγραμμα του Φλεβάρη

Στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων, την Τετάρτη 26/2, στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Στη γροθιά του Σούπερμαν», στο χώρο που στεγάζεται το Στέκι (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Δηλώσεις συμμετοχής στις πολιτιστικές ομάδες γίνονται στον ίδιο χώρο (καθημερινά, 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., τηλέφωνο 211.7054.821).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ