Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Νερό στο μύλο» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Νέα «σενάρια» εμπλοκής του Ερντογάν στο σκάνδαλο

Σε νέα προβλήματα ο Ερντογάν
Σε νέα προβλήματα ο Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα «τροφή» στην ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία έδωσε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και παρουσιάζεται ως στοιχείο εμπλοκής του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στις 17 Δεκέμβρη. Στο βίντεο (του οποίου την αυθεντικότητα τα διεθνή πρακτορεία τονίζουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν), ο Ρ. Τ. Ερντογάν λέει στο γιο του Μπιλάλ να φροντίσει να ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά από το σπίτι του, την ίδια μέρα που «ξέσπασε» το σκάνδαλο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν κάνει λόγο για «ύπουλη επίθεση» από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζει το βίντεο «κατασκευασμένο» και απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP) είπε χτες: «Βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά», αναφερόμενος στο «Χιζμέτ» του πρώην συμμάχου του και ισλαμιστή ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού». Επιπλέον, αντέδρασε έντονα για το ότι τις τελευταίες μέρες το κανάλι της τουρκικής βουλής (όπως αναφέρουν και ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων) διακόπτει το πρόγραμμα, όταν μιλά τόσο ο ίδιος όσο και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί είπε πως αν η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ, ο πρωθυπουργός πρέπει να το αποδείξει και τόνισε ότι «αν η συνομιλία είναι αληθινή, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του».

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε πως «η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή και δεν μπορούν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μοντάζ».

Χτες, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει αντικυβερνητική διαδήλωση σε ένα πανεπιστήμιο της Αγκυρας, με συνθήματα όπως: «Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!» Αντίστοιχη επίθεση είχαν δεχτεί το Σάββατο συγκεντρωμένοι που διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στο νέο νόμο για το διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα η βουλή αποφάσισε την κατάργηση των «ειδικών δικαστηρίων» (είναι αυτά που καταδίκασαν ανώτατους στρατιωτικούς για συνωμοσία εναντίον του κράτους), κίνηση που πολλοί συνδέουν με προσπάθεια του AKP να κερδίσει συμμάχους στο «κοσμικό» στρατόπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ