Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Νέα «άκαρπη» συνάντηση χωρίς τελική συμφωνία

Τα εντατικά «παζάρια» δεν απέδωσαν (ακόμα) λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Με «ζητήματα που παραμένουν» ολοκληρώθηκαν στην πόλη της Σιγκαπούρης οι τετραήμερες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στο πλαίσιο της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (TPP). Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν (όλο κι όλο δώδεκα γραμμών) των αντιπροσωπειών των 12 χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, «μέσα από εκτενείς διμερείς συναντήσεις σημειώθηκε πρόοδος στην πρόσβαση στις αγορές», η οποία όμως παραμένει «ως σημαντικό μέρος της δουλειάς που μένει να γίνει». Η νέα αποτυχία ολοκλήρωσης της πολυαναμενόμενης συμφωνίας (που υπολογίζεται ότι αν υπογραφεί θα αφορά περίπου το 40% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών) αναδεικνύει καθαρά πόσο εντείνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ακόμα και μεταξύ σημαντικών «εταίρων». Αλλωστε, βασικό αγκάθι στη συμφωνία είναι η διαφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας σχετικά με την κατάργηση δασμών σε προϊόντα που οι αντίστοιχες χώρες διατηρούν για να στηρίξουν το ντόπιο κεφάλαιο έναντι των εξαγωγών των άλλων χωρών.

Αν και αναλυτές σημειώνουν πως υπάρχει ισχυρή διάθεση να υπογραφεί συμφωνία μέχρι το ταξίδι Ομπάμα στην Ασία τον επόμενο Απρίλη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά θα γεφυρωθούν οι αντιθέσεις, καθώς η καπιταλιστική κρίση αντικειμενικά εντείνει και τις συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπώλια.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Χιλή, Μεξικό, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι και Ιαπωνία (η οποία δεν είναι ακόμα πλήρες μέλος της TPP).

Εμπορικοί δρόμοι μεγάλης σημασίας

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχει για το παγκόσμιο εμπόριο η περιοχή του Ειρηνικού είναι το ότι (σύμφωνα με αναλυτές) μόνο από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές συνολικής αξίας 5 τρισ. δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες αφορούν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Αυτό εξηγεί και τις αξιώσεις που έχουν στην περιοχή όλες σχεδόν οι γύρω χώρες, με δεδομένο μάλιστα ότι εκτός από μεγάλη εμπορική αξία, αυτή έχει σημαντικά ενεργειακά αλλά και αλιευτικά αποθέματα.

Ενδεικτικό των εντάσεων που συνεχίζονται είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε όταν σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απομακρύνει Φιλιππινέζους ψαράδες. Οι Φιλιππίνες εξέφρασαν την «έντονη διαμαρτυρία» τους στην επιτετραμμένη της Κίνας στη Μανίλα, Σουν Σινγιάνγκ. «Τέτοιες δράσεις, τέτοια σοβαρά περιστατικά κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. Κι αυτό απειλεί περαιτέρω την ειρήνη και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του φιλιππινέζικου ΥΠΕΞ, Ραούλ Ερνάντες. «Η Κίνα δεν αποδέχεται τις υποτιθέμενες διαμαρτυρίες από τις Φιλιππίνες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Σουνγίνγκ. «Για τα ξένα πλοία στην περιοχή, τα κινεζικά πλοία διαχειρίζονται την κατάσταση κατάλληλα και εύλογα», πρόσθεσε.

Ενταση σημειώθηκε όμως και στην Κορεατική Χερσόνησο, όταν περιπολικό πλοίο της ΛΔ Κορέας πέρασε τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα και μπήκε στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, αφού ξεκίνησαν οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ουάσιγκτον και Σεούλ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ