Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σενάρια αντιμετώπισης «κρίσεων εφοδιασμού»...

...και σχέδια τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Σενάρια «έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία εξέτασαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Eurokinissi

Σενάρια «έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία εξέτασαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ
Το κόστος της Ενέργειας, ως παράγοντας για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της βιομηχανίας, αλλά και η διασφάλιση «αδιάλειπτου ενεργειακού εφοδιασμού» της ΕΕ απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Με δεδομένες τις μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διαμοιράζονται μέσω του εδάφους της στις χώρες της ΕΕ, εξέτασαν διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έλλειψης στην τροφοδοσία.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι σε επίπεδο ΕΕ εξετάζονται διάφορα σενάρια «έκτακτης ανάγκης», τα οποία προβλέπουν την προώθηση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών «Nord Stream» (προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα) και «Blue Stream» (επίσης υποθαλάσσιος αγωγός, που μέσω της Μαύρης Θάλασσας στέλνει ρωσικό αέριο στην Τουρκία). Αλλα σενάρια αναφέρουν ότι οι ποσότητες που θα λείψουν μπορούν να αναπληρωθούν μέσω εισαγωγών από τη Νορβηγία ή τη Β. Αφρική, ενώ δεν αποκλείονται και εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι η τροφοδοσία της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς κρίνονται επαρκή τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ενώ, όπως αναφέρουν, υπάρχει και η λύση εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Κατά τ' άλλα, στο Συμβούλιο εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η αγωνία των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την οποία βεβαίως συνδέουν όχι με την ένταση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο για την κυριαρχία στις αγορές, αλλά εντελώς υποκριτικά με την προστασία των θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν και τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν για την «κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική», βασικά στοιχεία των οποίων αποτελούν η μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990 και η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο συνολικό ενεργειακό μείγμα κατά 27%. Το σύνολο των παραπάνω θεμάτων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη.

Χτες εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση για τη «βιομηχανική ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει καταστεί «λιγότερο δημοφιλής προορισμός» για τις επιχειρήσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, αλλά και του ανταγωνισμού από περιοχές όπου ο κλάδος της βιομηχανίας «απολαμβάνει ένα ευνοϊκότερο εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς». Πρόσθεσε ότι σήμερα οι προοπτικές στον τομέα των ενεργοβόρων βιομηχανιών είναι «ανησυχητικές» και χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε μεταξύ άλλων αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας, τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία και στην «οικονομία της γνώσης», εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της Ενέργειας, αλλά και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ