Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα συγκρούσεων και νέα εισβολή

Απορρίπτει, παρά τα φαιδρά λεκτικά ζιγκ - ζαγκ, τις προτροπές του πορίσματος Μίτσελ και την ιορδανο-αιγυπτιακή πρόταση η ισραηλινή ηγεσία, επαινεί και τα δύο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να αποφύγει τα δακρυγόνα

Associated Press

Ο Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να αποφύγει τα δακρυγόνα
ΚΑΡΝΙ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΤΕΪΡ ΑΛ ΜΠΑΛΑΧ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Φλέγονταν, από άκρη σε άκρη, χτες, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μία ημέρα μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με στόχο το κτιριακό συγκρότημα των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας. Ο ισραηλινός στρατός τείνει να καταστήσει καθημερινό φαινόμενο τις εισβολές στα αυτόνομα εδάφη και την καταστροφή παλαιστινιακών περιουσιών, ενώ ο αιματηρός κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τελειωμό. Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στις θέσεις της, απορρίπτοντας ουσιαστικά τόσο το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο αποκλιμάκωσης, όσο και τις προτάσεις του πορίσματος της επιτροπής Μίτσελ, που, από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θεωρεί «πολύ καλή βάση μιας νέας διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας».

Ενας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από σφαίρα στο στήθος, κατά τη διάρκεια σφοδρών επεισοδίων ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι, της Λωρίδας της Γάζας. Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Ραμάλα, της Δυτικής Οχθης, όπου με δακρυγόνα και αληθινά πυρά, Ισραηλινοί στρατιώτες και ελεύθεροι σκοπευτές αντιμετώπισαν τους Παλαιστινίους διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις μετατράπηκαν σε μάχη, όταν από την πλευρά των διαδηλωτών, ορισμένοι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά αυτομάτων όπλων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο Παλαιστίνιοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, νέα εισβολή στα αυτόνομα εδάφη πραγματοποίησε, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός με τεθωρακισμένα και εκσκαφείς, στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, της Λωρίδας της Γάζας. Κατά την εισβολή τους, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το αστυνομικό τμήμα και τουλάχιστον 5 σπίτια. Στην περιοχή επικράτησε ένταση και λίγο αργότερα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των κατοίκων που είχαν σπεύσει στα συντρίμμια των σπιτιών τους για να συγκεντρώσουν ό,τι είχε απομείνει από την περιουσία τους. Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη κίνηση ως «προσπάθεια να μην ξαναχτιστεί το αστυνομικό τμήμα».

Παντού συντρίμμια άφησαν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παντού συντρίμμια άφησαν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού
Σύμφωνα, πάντα, με τον ισραηλινό στρατό, η εισβολή στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ ήταν αντίποινα για την επίθεση με χειροβομβίδες που σημειώθηκε, χτες τα ξημερώματα, εναντίον παρακείμενου ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δράστες της επίθεσης κατευθύνθηκαν, στη συνέχεια, στο αστυνομικό τμήμα του Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Πάντως, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μέχρι τα ξημερώματα, χτες, διήρκεσε και η πολύωρη ανταλλαγή πυρών που άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στην περίμετρο της Ράφα, κοντά στα ισραηλινο-αιγυπτιακά σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 Παλαιστίνιοι. Με το πρώτο φως της ημέρας ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την κυκλοφορία στον βασικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας όλμοι έπληξαν τις ισραηλινές κοινότητες Νιρ Αμ και Νάχαλ Οζ, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, αργά το απόγευμα, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες της πληροφορίες, δύο Πολωνοί τουρίστες τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, στην πύλη Τζάφα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Μετά την καταστροφή του αστυνομικού τμήματος

Associated Press

Μετά την καταστροφή του αστυνομικού τμήματος
Προχωρώντας σε μια πρώτη απόπειρα αποτίμησης της νέας ισραηλινής τακτικής των εισβολών, ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Γάζας, Αμπντέλ Ραζάκ Ματζάιντα, έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα ορισμένα πρώτα στοιχεία. Από την περασμένη βδομάδα μέχρι χτες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει 25 εισβολές στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι άμαχοι, έχουν τραυματιστεί δεκάδες, έχουν ισοπεδωθεί, τουλάχιστον, 60 σπίτια και έχουν εκχερσωθεί εκατοντάδες εκτάρια καλλιεργειών.

Από την άλλη πλευρά, μόνο, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, επαναλάμβανε ότι οι εισβολές στα αυτόνομα εδάφη «δεν είναι αντίποινα της στιγμής, αλλά είναι μια μακρόχρονη στρατηγική, διαρκούς προσπάθειας, αποφασιστικότητας και υπομονής μέχρις ότου να τερματιστεί πλήρως η παλαιστινιακή εξέγερση».

Αποκαλύπτεται η ολική ισραηλινή απόρριψη

«Πολύ καλή βάση έναρξης μιας νέας πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης, μιας νέας προσπάθειας διαλόγου» χαρακτήρισε ο Κόλιν Πάουελ τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην 32σέλιδη έκθεση της αμερικανικής επιτροπής διερεύνησης της έναρξης των βιαιοτήτων, υπό τον πρώην Γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπερθεμάτισε και υπέρ του ιορδανο-αιγυπτιακού σχεδίου αποκλιμάκωσης, τονίζοντας ότι οι προτάσεις του μπορούν κάλλιστα να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά την υιοθέτηση ορισμένων, κατ' αρχήν, μέτρων αποκατάστασης της ηρεμίας. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους και να δηλώσουν αν το αποδέχονται ή όχι, γενικά, μέχρι και τις 15 Μάη.

Πάντως, η στάση της ισραηλινής ηγεσίας είναι σαφέστατα αρνητική, ασχέτως των διπλωματικών προσπαθειών, στις οποίες έχει αποδυθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτηριστικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου, Ντάνι Ναβέχ, ο οποίος, επαναλαμβάνοντας απόψεις που έχει επανειλημμένως διατυπώσει ο Αριέλ Σαρόν, υπογράμμιζε ότι «είναι εντελώς αδύνατον να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στους εποικισμούς», μέτρο που προτάσσεται τόσο στην έκθεση Μίτσελ όσο και στο ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο.

Μάλιστα, ο υπουργός Επιστημών, μέλος του Εργατικού Κόμματος, Ματάν Βιλνάι, διευκρίνιζε, χτες, ότι όταν ο Σιμόν Πέρες, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες, μιλούσε για «επέκταση των υπαρχόντων εποικισμών εντός των ορίων τους και όχι ανοικοδόμηση καινούριων», δεν αναφερόταν στα τωρινά φυσικά όριά τους, αλλά στα χαρτογραφημένα σχέδιά τους. Οι δηλώσεις Βιλνάι, καθώς και ο τραγελαφικός τρόπος με τον οποίο η ισραηλινή ηγεσία επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, προκάλεσαν έντονα ειρωνικά σχόλια, αφού είναι γνωστό ότι στα χαρτογραφημένα σχέδιά τους οι εποικισμοί καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο έδαφος από όσο, ήδη, καταπατούν!!

Αντίθετη άποψη με την ηγεσία τους φαίνεται ότι έχουν οι Ισραηλινοί, που, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη Μααρίβ, με ποσοστό 55% τάσσονται υπέρ του ολικού παγώματος της εποικιστικής δραστηριότητας, αν κάτι τέτοιο συμβάλλει στην επίτευξη εκεχειρίας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλάμβανε τις λεκτικές καταδίκες της για τους εποικισμούς και ανακοίνωνε την απόφαση χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στην Παλαιστινιακή Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ