Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Το θέλουν Κινέζοι «επενδυτές»

Πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό και τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) επιθυμεί να αποκτήσει κινέζικη κοινοπραξία εταιρειών, αποτελούμενη από τη «Friedmann Pacific» (FPAM) και τη «Shenzhen Airport», όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, υποσχόμενη υπερδιπλασιασμό της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου και άμεσες επενδύσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του.

Το κινέζικο επενδυτικό σχήμα επίσημα έχει ξεκινήσει επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την απόκτηση του ΔΑΑ από τις αρχές του περασμένου έτους και, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει επίσημη προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μετοχικού ποσοστού του Δημοσίου, οι εκπρόσωποί του θεωρούν ότι σύντομα θα ξεκινήσει διαδικασία ιδιωτικοποίησης: «Δεν θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον μας είναι πρόωρο, αφού από όλα τα προγράμματα της τρόικας προκύπτει ότι το αεροδρόμιο θα βγει γρήγορα σε διαγωνισμό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της FPAM Eric Cheng και πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί γι' αυτούς επένδυση «πρώτης προτεραιότητας».

Σήμερα ο ΔΑΑ, παρά τη μεγάλη μείωση της κίνησης εσωτερικού, αλλά και την παράκαμψή του από πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, εξαιτίας των «υψηλών» τελών του, εξυπηρετεί πάνω από 10 εκατ. επιβάτες ετησίως, ενώ οι διάφοροι «επενδυτές» διαβλέπουν επίσης μεγάλα περιθώρια αύξησης του όγκου εμπορευματικών πτήσεων. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε το καναδικό επενδυτικό ταμείο της «PSP» απόκτησε πέρσι από την «Hochtief» - ελεγχόμενη από την ισπανική κατασκευαστική «ACS» - το ποσοστό 26,6% που κατείχε το εταιρικό σχήμα «Hochtief Airport». Οι εκπρόσωποι της κινέζικης κοινοπραξίας είπαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι ήδη έχουν έλθει σε επαφή με την καναδική «PSP», για να διερευνήσουν τυχόν συνεργασία.

Σήμερα στη μετοχική σύνθεση του ΔΑΑ, εκτός από το 26,7% της «PSP», ποσοστό ύψους 13,3% διατηρεί η «HTAC» - αυστραλοκαναδικό επενδυτικό σχήμα - 55% το Ελληνικό Δημόσιο (το 25% έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ) και ο όμιλος Κοπελούζου με 4,99%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ