Κυριακή 13 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες σε κοινό μέτωπο πάλης

Πάμε για την τελική ευθεία. Τρεις και η σημερινή μείνανε πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, γραφείο, μαγαζί. Σε κάθε δρόμο, τετράγωνο και γειτονιά πρέπει να φτάσει το μήνυμα της απεργίας. Την Πέμπτη απεργούμε όλοι. Σταματάνε τα πάντα. Γιατί η απεργία είναι το δικό μας ακατανίκητο όπλο. Το δοκιμάσαμε στις 26 Απρίλη και μάζεψαν τα χέρια τους. Το ένιωσαν την Πρωτομαγιά και έχασαν τον ύπνο τους. Την Πέμπτη, 17 Μάη, κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΝΔ θα πάρουν ακόμα μία αποστομωτική απάντηση. Θα εισπράξουν ακόμα ένα λαϊκό χτύπημα.

Στις 17 Μάη κρίνονται πολλά. Στις 17 Μάη, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, βιοτέχνες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και νεολαία μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Των δικών τους συμφερόντων. Μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κλιμάκωση της πάλης, να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση. Να στριμώξουν και εκείνους στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έχουν αρχίσει να τα «στρίβουν», που έχουν όπως λένε «ήδη ξεκινήσει το διάλογο». Με την απεργία, οι εργαζόμενοι μπορούν να κλείσουν το δρόμο σε όσους σχεδιάζουν να υπονομεύσουν τον αγώνα και να παραδώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση πεσκέσι στον ΣΕΒ, τον Σημίτη και τον Καραμανλή. Μπορούν να αμφισβητήσουν στην πράξη τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ με τα 11 σημεία για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συμφωνία που αποτελεί παραλλαγή της αντιασφαλιστικής επίθεσης και κάνει τον πρόεδρο του ΣΕΒ να επαίρεται!

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο μαζί μας. Και αυτό το δίκιο, κανένας παραπλανητικός ελιγμός του πρωθυπουργού, κανένας σκυλοκαβγάς στη Βουλή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρέπει και δεν μπορεί να μας το σταματήσει. Το θέατρο που παίχτηκε στη Βουλή κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει. Το έχουμε ξαναδεί. Δεν μπορεί να κρύψει ούτε την ταύτιση των θέσεών τους ούτε το γεγονός ότι και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτοί που δέκα χρόνια τώρα κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Μειώνουν τις συντάξεις, ξεχαρβαλώνουν την υγεία και την πρόνοια.

Και αυτή τη μαύρη δεκαετία οι εργαζόμενοι, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν την ξεχνούν, δεν την ξεγράφουν. Δεν αποδέχονται τετελεσμένα. Γι' αυτό πηγαίνουν στην αναμέτρηση με τα δικά τους αιτήματα, το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο. Απαιτούν την κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παλεύουν όχι μόνο να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και να μειωθούν. Απαιτούν εδώ και τώρα αύξηση των συντάξεων.

Λίγες μέρες πριν την απεργία οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στην επιτυχία της απεργίας. Απ' αυτή τη μάχη κανένας δεν πρέπει να λείψει. Ανθρωπο τον άνθρωπο, παρέα την παρέα, οικογένεια την οικογένεια απευθύνονται σε όλους. Για να βουλιάξει και πάλι το Πεδίον του Αρεως. Να γεμίσουν ξανά οι πλατείες και οι λεωφόροι όλης της χώρας. Να διαδηλώσουν ακόμα πιο πολλοί. Ακόμα και αυτοί που δεν ξανατόλμησαν. Γιατί τώρα το ξέρουν: Μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα. Μόνο με την πάλη κρατιούνται και διευρύνονται τα δικαιώματα.

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Μαζί με τους εργάτες είναι και οι αγρότες. Ολος αυτός ο κόσμος που, όπως υπογραμμίζει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), «βιώνει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που απαιτεί από τον αγρότη και την αγρότισσα να δουλεύουν σκληρά από την εφηβεία μέχρι τα γεράματα, να πληρώνουν υψηλές εισφορές για 47 συνεχή χρόνια, για να πάρουν στα 65 χρόνια τους την εξευτελιστική σύνταξη των 50.000-80.000 δραχμών». Γι' αυτό η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες με την πανελλαδική απεργία και παλλαϊκή κινητοποίηση να αγωνιστούν ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να μην επιτρέψουν σε κυβέρνηση και μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο να κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. «Η λύση είναι στον κοινό αγώνα, μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα» υπογραμμίζει η Επιτροπή, που καλεί να διεκδικήσουν μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, δωρεάν δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους, αναβάθμιση παροχών και συντάξεων.

Καθολική θα είναι η συμμετοχή και των υγειονομικών, των εργαζομένων, των γιατρών, των φαρμακοποιών και των κτηνιάτρων στην απεργία. Αμέσως μετά την απεργία στις 10.5.2001 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία με ανακοίνωσή της κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία της 17.5.2001. Κοινή απόφαση για τη συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει τα προεδρεία του Πανελλήνιου Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ