Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε μια νύχτα ... από το κακό στο χειρότερο

Μέσα σε μια νύχτα και χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι οι μαθητές, μεταφέρθηκε το 1ο Εσπερινό Λύκειο Θεσσαλονίκης από το κτίριο του 4ου Λυκείου Θεσσαλονίκης σε ένα κτίριο από αμυαντολαμαρίνες πουν πριν λίγα χρόνια κρίθηκε ακατάλληλο για σχολική στέγη.

Παρ' όλες τις κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι είχαν φτάσει ακόμη και να καταθέσουν μήνυση εναντίον του προϊσταμένου της Μέσης εκπαίδευσης και του νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου, παρά την άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το γραφείο της Μέσης Εκπαίδευσης επέβαλε την εκδίωξη των εργαζόμενων μαθητών από το κτίριο που για 25 χρόνια αποτελούσε τη στέγη του 1ου εσπερινού Λυκείου.

«Ο Σύλλογος των καθηγητών ύστερα από πιέσεις που προέρχονταν από διάφορες κατευθύνσεις, χωρίς την έγκριση των μαθητών, κρυφά μέσα σε μια νύχτα μετέφερε τα λίγα υπάρχοντα του Σχολείου, σε κτίριο που μας υπέδειξαν οι προϊστάμενοι από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Προφορικά μας βεβαίωσαν ότι το νέο κτίριο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη λειτουργία», αναφέρει σε επιστολή της προς τον Τύπο η Αρσινόη Ζγώνη, καθηγήτρια του 1ου Εσπερινού.

Οι διαβεβαιώσεις όμως που έλαβαν έπεσαν στο κενό. Η κατάσταση του κτιρίου, όπως διαβεβαιώνει και η μαθήτρια Γιώτα Μπαλτά, είναι άθλια. Το νέο σχολείο έχει αμίαντο στους τοίχους, στην οροφή παντού. Αισθάνονται το κρύο μέσα από τα ανοίγματα στις πλάκες αμιαντοκονιάσματος που έχουν καταστραφεί. Βλέπουν φθαρμένα καλώδια μέσα σε μεταλλικές κατασκευές. Τα πατώματα και οι τοίχοι δίνουν την αίσθηση σεισμού, όταν ανεβαίνουν ομαδικά τις σκάλες. Στο κτίριο υπάρχει μόνο μια είσοδος που είναι και έξοδος για 300 παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς οι μαθητές παραμένουν εκτεθειμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ