Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Η Μπατσελέ ξανά στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Για δεύτερη φορά, ορκίστηκε χτες Πρόεδρος της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέ για την περίοδο 2014-2018 (ήταν Πρόεδρος και το 2006-2010). Στην τελετή ορκωμοσίας παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι της Ουρουγουάης, Βολιβίας, Αργεντινής, Κολομβίας, Περού, Βραζιλίας, Παραγουάης, Εκουαδόρ και Μεξικού, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, όπως και ,εκ μέρους της Ισπανικής βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Φελίπε.

Την κορδέλα της Προέδρου, όπως είναι το τυπικό τελετουργικό, πήρε η Μπατσελέ από την Ισαμπέλ Αλιέντε, κόρη του προέδρου Σαλβαδόρ Αλίεντε, που σήμερα είναι πρόεδρος της Γερουσίας, εκλεγμένη, όπως και η Μπατσελέ, με την εκλογική συμμαχία «Νέα Πλειοψηφία», που απαρτίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κόμμα για τη Δημοκρατία, το Ριζοσπαστικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής, η Αριστερά Πολιτών, το Ευρύ Κοινωνικό Κίνημα. Η Μπατσελέ νίκησε στο δεύτερο γύρο των προεδρικων εκλογών στις 15 Δεκέμβρη 2013 με 62,2% έναντι 37,8% της Εβελίν Ματέι, υποψήφιας της κεντροδεξιάς «Συμμαχίας», που απαρτίζουν η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενωση (κόμμα του νυν Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα) και την Εθνική Ανανέωση.

Η νέα Πρόεδρος, όπως και στην πρώτη θητεία που εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατική διαχείριση έτσι και τώρα, στο πρόγραμμα της «Νέας Πλειοψηφίας» προτείνει ένα πρόγραμμα αστικού εκσυγχρονισμού, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην εξορυκτική βιομηχανία, τα ζητήματα της Ενέργειας σε συνεργασία με το κεφάλαιο. Επίσης, προωθεί και αλλαγή συντάγματος, καθιέρωση δωρεάν συστήματος παιδείας (διατηρώντας βέβαια και την πανίσχυρη ιδιωτική ως μη «κερδοσκοπική») και κάποια αύξηση της φορολογίας των πλουσίων. Την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ενισχύσει την εξουσία των μονοπωλίων και το ρόλο της χιλιάνικης αστικής τάξης στις διάφορες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις που συμμετέχει η χώρα (όπως η Κοινή Αγορά του Νότου (Μercosur), η CELAC, η Συμμαχία του Ειρηνικού κ.λπ.) ταυτόχρονα επιδιώκει και την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος, την ταξική συνεργασία και συναίνεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ