Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παρέμβαση Γκιουλέν

Η αντιπαράθεση οξύνεται πολύπλευρα ενόψει των τοπικών εκλογών της 30ής Μάρτη

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης βεβαιώνει η νέα παρέμβαση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πλέον αποτελεί έναν από τους κύριους αντιπάλους του (πρώην συμμάχου του) Τούρκου πρωθυπουργού, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μέσα από άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν σημειώνει ότι «μια μικρή ομάδα μέσα στον εκτελεστικό βραχίονα της κυβέρνησης κρατά σε ομηρία όλη την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα» τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας ολοφάνερα να αξιοποιήσει σημερινά αλλά και μελλοντικά ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος AKP. Ο Γκιουλέν σημειώνει ότι χρειάζεται νέο Σύνταγμα και εκτιμά ότι με τα πρόσφατα νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση (για τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα κ.τ.λ.) έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενώ αναφέρεται σε ένα ακόμα που εκκρεμεί, για το οποίο ισχυρίζεται ότι «θα δώσει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εξουσίες αντίστοιχες με εκείνες που ζητούν τα δικτατορικά καθεστώτα».

Χτες, υπέκυψε στην Κωνσταντινούπολη ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάλ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί ενάντια σε διαδηλωτές, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πυροδότησε τον περασμένο Ιούνη η ιδιωτικοποίηση του πάρκου Γκεζί. Ο έφηβος νοσηλευόταν σε κώμα εδώ και 269 μέρες. Την ανακοίνωση του θανάτου του ακολούθησαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από το νοσοκομείο, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη μνήμη του.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες που εμπλέκουν τον ίδιο τον Ερντογάν και μέλη της οικογένειας ή της κυβέρνησής του στο σκάνδαλο δε σταματούν ούτε μέρα να αυξάνονται και να «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο. Το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή ειδικά για τους τέσσερις πρώην υπουργούς της κυβέρνησης για την ανάμειξη των οποίων έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία. Από τη μεριά του ο Ερντογάν αναζητά επίμονα συμμάχους, προσπάθεια που συνδέεται (από πολλούς) με τις απελευθερώσεις καταδικασμένων για συνωμοσία κατά του κράτους, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες.

«Εμπόδια» για τη συμφωνία με τους Κινέζους

«Σημάδι» της έντασης των ενδοαστικών (και ενδοϊμπεριαλιστικών) ανταγωνισμών είναι και οι πληροφορίες για «εμπόδια» στα σχέδια της κυβέρνησης να στραφεί στους Κινέζους για την κατασκευή αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς. Η «Hurriyet Daily News» αναφέρει πως μια μέρα πριν την πρόσφατη ανάρτηση στο Youtube της συνομιλίας που εμπλέκει τον Ερντογάν και το γιο του Μπιλάλ στο σκάνδαλο αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ειδικού συμβουλίου που επρόκειτο να πάρει αποφάσεις για τη σχετική συμφωνία. Η κυβέρνηση φερόταν εδώ και καιρό έτοιμη να απορρίψει προσφορές μιας αμερικανικής και μιας γαλλο-ιταλικής εταιρείας για να υπογράψει συμβόλαιο με την κινεζική CPMIEC. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία φαίνεται να «κολλάει» στην ενόχληση των δυτικών «συμμάχων» της Αγκυρας και στις ενστάσεις υπεργολάβων που θα συμμετείχαν στην κατασκευή και δε θέλουν συνεργασία με εταιρεία «στοχοποιημένη» από τους Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ