Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καταγγελία από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα αιολικά πάρκα

Για την επόμενη βδομάδα μετατέθηκε η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του θέματος που έχει προκύψει με τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα σε νησιά του Αιγαίου. Το πρόβλημα, βέβαια, παραμένει και όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» νησιών βορείου Αιγαίου πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχέδιο. Στη σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η προκλητική στήριξη των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τα δεκανίκια τους, σε ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή τεράστιων πάρκων ανεμογεννητριών, αποτελεί ένα ακόμα φαγοπότι με το πρόσχημα της "πράσινης ανάπτυξης", που δεν είναι τίποτε άλλο παρά "πράσινες μπίζνες" σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του! Αυτές οι μπίζνες, που είναι ενταγμένες στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, την οποία προσκυνούν τα παραπάνω κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν και πάλι τα νησιά μας (...) Ταυτόχρονα, δεσμεύονται έτσι τεράστιες εκτάσεις γης, που είναι δάσος ή αξιοποιούνται για άλλες δραστηριότητες (αγροτικές και κτηνοτροφικές) και βιάζεται - κακοποιείται ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας, καταπατώνται - καταστρέφονται αρχαιολογικές περιοχές. Η τέτοια εξάπλωση των αιολικών πάρκων πλήττει όχι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και τον τρόπο και την ποιότητα ζωής μας καθώς και τον τουρισμό για τον οποίο όλοι αυτοί τόσο κόπτονται, αποδείχνοντας έτσι και το πόσο μας εμπαίζουν.

Για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής είναι το αν αυτή κατοχυρώνει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό για να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες ή, αντίθετα, σαν εμπόρευμα και μέσο κερδοσκοπίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι προτάσεις και η δράση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" επικεντρώνονται στα εξής: Να μην αδειοδοτήσει το ΚΑΣ την καταστροφή των νησιών μας. Σωστή λειτουργία των τοπικών σταθμών παραγωγής (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων), ώσπου να συνδεθούν τα νησιά μας με την ηπειρωτική Ελλάδα για την ηλεκτροδότησή τους. Χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας για τις ανάγκες των νησιών και όχι για τα ενεργειακά συμφέροντα των πολυεθνικών. Μειωμένο 50% έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους, αναξιοπαθούντες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους μεγαλοκαταναλωτές. Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, ν' αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε, πριν είναι αργά, την ανεπανόρθωτη καταστροφή των νησιών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ