Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Επιχείρηση εξαπάτησης!

ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στην - προεκλογική - αξιοποίηση του ΛΑΕΚ, για την ενίσχυση ηλικιωμένων ανέργων, καταγγέλλει τη μεθόδευση η ΔΑΣ

Προεκλογικό «δώρο» στην κυβέρνηση αποτελεί η χτεσινή συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, για την κάλυψη από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), των ασφαλιστικών εισφορών ηλικιωμένων ανέργων, προκειμένου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Η συμφωνία αυτή, καταγγέλθηκε από την ΔΑΣ - ΓΣΕΕ σαν προσπάθεια εξαπάτησης των ανέργων για την υφαρπαγή της ψήφου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς αποφεύγεται να δοθεί ουσιαστική λύση σε σειρά άλλων, ιδιαίτερα σημαντικών προβλημάτων των ανέργων.

Η σχετική ρύθμιση θα συζητηθεί λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ, αφού δοθούν στοιχεία από τον ΟΑΕΔ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πωλυζωγόπουλος, χαρακτήρισε θετικό, ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν την πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ, για να καταλήξουν «αυτόνομα και χωρίς παρέμβαση», στο πόσοι άνεργοι θα καλυφτούν.

ΔΑΣ: «Με ξένα κόλλυβα»

Η ΔΑΣ - ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «ενόψει των εκλογών, κυβέρνηση - ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα μιας καλοστημένης επιχείρησης, με στόχο την εξαπάτηση των ανέργων και την υφαρπαγή των ψήφων τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές».

Τονίζει επίσης: «Στον ΛΑΕΚ συγκεντρώνονται χρήματα από τις εισφορές των μισθωτών. Τα χρήματα του ΛΑΕΚ, ούτε του κ. Παπαϊωάννου είναι ούτε του κ. Στράτου. Από πού κι ως πού λοιπόν αυτοί με "ξένα κόλλυβα" θα κάνουν μνημόσυνο;»

«Με τι ενέργειες αυτές - συνεχίζει η ΔΑΣ - στην ουσία επιχειρούν να πνίξουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ, που με την πολιτική τους οξύνουν και αναπαράγουν το καπιταλιστικό καρκίνωμα, που ονομάζεται ανεργία. Θέλουν επιπρόσθετα από τώρα να "χρυσώσουν το χάπι" των ακόμα πιο επώδυνων για την εργατική τάξη πολιτικών, που θα εφαρμόσουν αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ».

Η ΔΑΣ στην ανακοίνωση καλεί τους άνεργους, την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αποκαλύψουν αυτή την απάτη και να απαιτήσουν: Κονδύλια για την επιβίωση των ανέργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, επίδομα στο 80% του ΗΑΕ και μέχρι να βρουν εργασία, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και απαγόρευση με νόμο της απόλυσης εργαζομένων πέντε χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν.

«Η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που υποταγμένη στην κυβερνητική πολιτική, συναινεί στην εξαπάτηση των ανέργων είναι πολύ βαριά. Οι εργατοϋπάλληλοι, επιβάλλεται να αντιληφθούν, ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και οι εκπρόσωποί του, ακολουθούν μια γραμμή με σκληρές συνέπειες για τους μισθωτούς», επισημαίνει η ΔΑΣ.

Καταλήγοντας, τονίζει, ότι «από την πλευρά μας και μέσα από το ΠΑΜΕ, που αποτελεί την ελπίδα για την αγωνιστική ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος, θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης για την επιβίωση των ανέργων και τη συνολική αντιπαράθεση με τις πολιτικές του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ