Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία για δύο νέους πυρηνικούς σταθμούς

TEXΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Την είδηση της υπογραφής προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ιράν και Ρωσία για την κατασκευή «τουλάχιστον δύο» νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο νότιο ιρανικό επίνειο Μπουσέρ μετέδωσε χτες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης Ρώσων αξιωματούχων και στελεχών της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας ROSATOM, στην Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί σημείωσε ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί (1.000 μεγκαβάτ έκαστος) θα χτιστούν δίπλα στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό ενέργειας του Μπουσέρ, που είναι επίσης ρωσικής κατασκευής. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν νέες διμερείς συναντήσεις για την οριστικοποίηση τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων της συμφωνίας που, όπως είπε, θα υπογραφεί «πολύ σύντομα» στην τελική της μορφή.

Η εξέλιξη προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Ουάσιγκτον, καθώς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για την πιθανότητα αυτή η προκαταρκτική συμφωνία να υποβαθμίζει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε βάρος του Ιράν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Τέλος, το περασμένο 24ωρο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επισκέφτηκε το σουλτάνο του Ομάν, Καμπούς μπιν Σαΐντ, στο Ντουμπάι (για πρώτη φορά αφότου ανέβηκε πέρσι στον ιρανικό προεδρικό θώκο). Κεντρικός στόχος της επίσκεψης του Ροχανί είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ρόλο που παίζει εντατικά το τελευταίο διάστημα ο μονάρχης του Ομάν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ