Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στο εξωτερικό «δραπέτευσε» ο Ζεϊντάν

TΡΙΠΟΛΗ.--

Αγνοώντας επιδεικτικά την εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα λόγω της εμπλοκής του σε διάφορα σκάνδαλα, ο αποπεμφθείς Λίβυος πρωθυπουργός, Αλί Ζεϊντάν, την εγκατέλειψε χτες. Εμφανίστηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Μάλτας όπου σταμάτησε δύο ώρες για ανεφοδιασμό, βάζοντας στη συνέχεια (σύμφωνα με πληροφορίες) «πλώρη» για Γερμανία, όπου στο παρελθόν είχε ζήσει για αρκετά χρόνια «εξόριστος»...

Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την αποπομπή του με απόφαση του «Εθνικού Κογκρέσου» έπειτα από την παταγώδη αποτυχία του να σταματήσει την παράνομη εξαγωγή λιβυκού πετρελαίου από το λιμάνι Ες Σίντερ μέσω του βορειοκορεατικού δεξαμενόπλοιου «Μόρνινγκ Γκλόρι». Αργά το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Εισαγγελέας στην Τρίπολη, Αμπντελ Καντέρ Ραντουάν, είχε αποφασίσει την απαγόρευση εξόδου του Ζεϊντάν από τη χώρα, λόγω της διενέργειας έρευνας σε βάρος του για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Τα τελευταία γεγονότα τροφοδοτούν κινδύνους αποσταθεροποίησης ακόμη και διαμελισμού της Λιβύης καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε «μετριοπαθείς» φιλοδυτικές πολιτικές δυνάμεις, ισλαμιστές και κινήματα αυτονομιστών που υποστηρίζουν την απόσχιση της πετρελαιοφόρας Κυρηναϊκής Χερσονήσου (ανατολική Λιβύη) και την αποκατάσταση του διεφθαρμένου μονάρχη Ιντρίς που είχε ανατραπεί το 1969 από τον Μουαμάρ Καντάφι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ