Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΠΟΪΝΓΚ 777 ΤΩΝ ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
Επεκτείνεται διαρκώς το πεδίο των ερευνών

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Μαλαισίας για τις έρευνες για το αεροσκάφος
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Μαλαισίας για τις έρευνες για το αεροσκάφος
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Στα 24 χιλιάδες τετραγωνικά ναυτικά μίλια (92 τετραγωνικά χιλιόμετρα) έχουν επεκταθεί πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που «χάθηκε» ξαφνικά από το ραντάρ το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι έρευνες να επεκταθούν και προς άλλες κατευθύνσεις, ανάλογα με τις διαδρομές που τα διαθέσιμα καύσιμα έδιναν τη δυνατότητα να εκτελεστούν.

Χτες, πέμπτη μέρα των ερευνών, 42 πλοία και 39 αεροσκάφη επιχειρούσαν αναζητώντας τυχόν σημάδια του Μπόινγκ 777, με τη συμμετοχή μέσων και διασωστών πλέον και από την Ινδία. Πάντως, πολλές από τις πληροφορίες που διαρρέουν προκαλούν σύγχυση, την ώρα που η αγωνία των οικογενειών των επιβατών είναι λογικό να γιγαντώνεται. Ειναι χαρακτηριστική η δήλωση που αποδόθηκε σε αξιωματούχο της μαλαισιανής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία το σκάφος άλλαξε διαδρομή και πέταξε στα στενά της Μάλακα σε χαμηλότερο ύψος. Τη δήλωση αυτή διέψευσε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Την ίδια ώρα, άλλα πρακτορεία μετέδιδαν ότι όντως υπήρξε αεροπλάνο που εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη περιοχή στις 8 Μάρτη, αλλά δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα αν είναι το συγκεκριμένο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έκανε λόγο για «πολλή σύγχυση», με τον εκπρόσωπό του Κιν Γκανγκ να δηλώνει ότι «είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε αν μια πληροφορία είναι ακριβής».

Η CIA ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο της «τρομοκρατικής επίθεσης», αν και η Ιντερπόλ είχε δηλώσει προχτές πως οι κάτοχοι των δύο κλεμμένων διαβατηρίων ήταν Ιρανοί πρόσφυγες και ο ένας κατευθυνόταν στη Γερμανία για να ζητήσει άσυλο.

Μέσα σ' αυτό το πανδαιμόνιο της «ενημέρωσης» που αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία, δεν έλειψαν ακόμα και οι προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες στον πιλότο, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δε βασίζεται κάπου συγκεκριμένα. Τέλος, ήδη πολλά ΜΜΕ ασκούν έντονη κριτική στη μαλαισιανή κυβέρνηση για «ολιγωρία» και ότι «δεν έκανε ό,τι έπρεπε», κάτι που έγινε και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αεροπορικής εταιρείας.

Πάντως, σύμφωνα με τις μαλαισιανές αρχές, η τελευταία επαφή με τον κυβερνήτη του σκάφους έδειξε ότι όλα έβαιναν κανονικά. Το σήμα του σκάφους χάθηκε λίγο αφού η ευθύνη για την επαφή με αυτό πέρασε από τον πύργο ελέγχου της Κουάλα Λουμπούρ στον πύργο ελέγχου του Βιετνάμ.

Στα... ευτράπελα της υπόθεσης είναι και η προβολή από την τηλεόραση της Μαλαισίας ενός «μάγου» - σαμάνου, που με την ομάδα του υποτίθεται... ψάχνει για το αεροσκάφος που αγνοείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ