Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Μουσική και απεξάρτηση

Από τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το 2010
Από τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το 2010
Πριν από λίγες μέρες λάβαμε το παρακάτω κείμενο από την Εναλλακτική Κοινότητα «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ και συγκεκριμένα από την Ομάδα Αρθρου της Κοινότητας, η οποία συναντιέται μια φορά τη βδομάδα και αποτυπώνει στο χαρτί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα. Σκοπός του άρθρου είναι να αναδείξει την προσπάθεια της απεξάρτησης και μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της μουσικής έκφρασης. Ο «Ρ» σταθερά στο πλευρό των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων και των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για την ελευθερία, μακριά από τη φυλακή των ουσιών, δε θα μπορούσε να αρνηθεί τη δημοσίευση του κειμένου, το οποίο και παραθέτουμε:

Από την κατασκευή μέχρι το χειροκρότημα

«Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πίστευαν όχι μόνο στη μαγεία της μουσικής, αλλά επίσης και στις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Μουσική και θεραπεία απεξάρτησης υπάρχει και στην Εναλλακτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ "Παρέμβαση", η οποία βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο 40 στρεμμάτων, Ραφήνα, στην οποία λειτουργούν, ανάμεσα σε άλλα, ομάδα κατασκευής μουσικών οργάνων και ομάδα κρουστών.

Η μουσική δρα καταλυτικά στη διαδικασία απεξάρτησης, γιατί ο καθένας συμμετέχει ενεργά και ταυτόχρονα είναι και μέλος της ομάδας.

"Είναι κάτι διαφορετικό, μας έχει βοηθήσει να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε ομαδικά", λένε μέλη από την ομάδα Μουσικών Οργάνων.

Η μουσική, γνωστή και ως απολλώνια τέχνη, παίρνει το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στην αρχαία Ελλάδα ο όρος εννοούσε την Ποίηση, το Μέλος, το Χορό ως μία αδιάσπαστη ενότητα τεχνών, η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο.

Η μουσική υπάρχει σε κάθε δυνατή περίσταση. Η μουσική ως τέχνη έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. Αυτή την ανάγκη έκφρασης έχουμε και μεις, τα μέλη της Κοινότητας, όπου μέσα από τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες βρίσκουμε τρόπους να λειτουργούμε με ομαδικό πνεύμα και να κερδίζουμε την αυτοεκτίμησή μας. Γι' αυτό δημιουργήθηκε και η δική μας ομάδα κρουστών, γνωστή και ως "Κρουστωδία".

Η ομάδα αποτελείται από δέκα μέλη και τον Κώστα Κωνσταντάτο, γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή του μουσικού συγκροτήματος "Encardia", ο οποίος διδάσκει και επιμορφώνει εθελοντικά την ομάδα.

Οπως ο ίδιος δηλώνει:

"Με συγκινεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο χώρο και έχω τη δυνατότητα να μεταδώσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου και μέσα από αυτό να μπορώ και εγώ να στηρίζω ανθρώπους που δίνουν έναν τόσο εξαιρετικά δύσκολο αγώνα".

Η ομάδα σε συνεργασία με τους "Encardia" "κρουστωδεί" ρυθμούς Tarantela, εμπνευσμένους από ελληνικές αποικίες της Νότιας Ιταλίας γνωστές και για την "γκρεκάνικη" διάλεκτό τους, και παραδοσιακούς ήχους από όλη την Ελλάδα. Εχει στο ενεργητικό της αρκετές εμφανίσεις και έχει απαντήσει σε μουσικά καλέσματα όπως στο θέατρο βράχων "Μελίνα Μερκούρη", όπου υποστήριξαν τους "Encardia" και τις "Πλειάδες" σε μία εξαιρετική μουσική συνεργασία. Επίσης, μοιραστήκαμε τους ήχους μας στο Γκάζι στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών, αλλά και στη θεατρική παράσταση "Ρινόκερος" του Eugene Ionesco μαζί με την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ "Mosaic".

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι ότι τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούμε είναι κατασκευασμένα από την ομάδα "Μουσικών Οργάνων" που δραστηριοποιείται στην Κοινότητα. Ετσι, τα μέλη της "Κρουστωδίας", όταν επικοινωνούμε το συναίσθημά μας χρησιμοποιώντας τα, βιώνουμε την ομαδικότητα και την "κοντινότητα" μεταξύ μας, κερδίζουμε και απολαμβάνουμε την αποδοχή του κόσμου, και διαμορφώνουμε αξίες που προάγουν τον άνθρωπο και το ευ ζην.

Η ομάδα Μουσικών Οργάνων

Η Εναλλακτική Κοινότητα "Παρέμβαση" είναι υπερήφανη για την ομάδα Μουσικών Οργάνων, μέλη της οποίας κατασκευάζουν παραδοσιακά όργανα, όπως το μπεντίρ, το νταούλι, το βροχοποιό και το χειροτύμπανο. Τα όργανα αυτά κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, κυρίως από κατσικίσιο δέρμα και ξύλο.

Οπως λένε μέλη της ομάδας μουσικών οργάνων: "Για να κατασκευάσουμε μπεντίρ και νταούλι χρησιμοποιούμε ξύλινους κόθρους από φουρνιστή οξιά (κοσκινόγυροι). Για το βροχοποιό χρησιμοποιούμε μια πλαστική σωλήνα με διάμετρο Φ 50 όπου στη συνέχεια ανοίγουμε τρύπες, στις οποίες πλέκουμε σύρμα σε ελικοειδές σχήμα. Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε φακές, σκάγια, ρύζι και κομμένα συρματάκια".

Διαδικασία κατασκευής μπεντίρ

Είναι όργανα χειροποίητα με την πιστοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ και εκτίθενται σε μουσεία και τοπικούς φορείς.

Τα βρίσκουμε στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και στον εκθετήριο χώρο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Εκθεση των μουσικών οργάνων υπάρχει και στο κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας, αλλά και στην ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ "Παρέμβαση", www.kethea-paremvasi.gr.

Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία, η έκφραση, η επικοινωνία, τα οποία συνεπάγονται την ικανοποίηση των μελών που συμμετέχουν. Ολα αυτά μας βοηθούν να αποκτήσουμε εφόδια για να συνεχίσουμε τη ζωή μας απαλλαγμένοι από τη χρήση και να μπούμε σε ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής. Ο οποίος πρεσβεύει την αλληλεγγύη στην προσπάθεια για την επίτευξη καθαρών στόχων και μας βοηθάει να επανακτήσουμε αξίες, όπως εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμός».

  • Υπενθυμίζεται ότι η «Παρέμβαση» ανήκει στο ΚΕΘΕΑ, απευθύνεται σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών άνω των 21 ετών και τις οικογένειές τους και στοχεύει στην απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική επανένταξη των μελών. Οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής. Η προσέλευση στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, γιατί είναι απαραίτητη η απόφαση του χρήστη να καταβάλει την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να αλλάξει τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα δε χορηγεί φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. (Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας, οδός Βαλτετσίου 37, απευθείας γραμμή για χρήστες ουσιών: 210 - 3300751 & Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας 25ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, τηλέφωνο: 22940 79900).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ορνιθες - Η κοινωνία των τεχνών» (2016-12-14 00:00:00.0)
Εκδήλωση με μουσική, εικαστικά, εφαρμοσμένες τέχνες (2015-01-16 00:00:00.0)
Γιορτινό μουσικό ταξίδι (2013-08-29 00:00:00.0)
«Φωνές» κοινωνικής ευαισθησίας (2013-08-07 00:00:00.0)
«Ορίζοντες» για το ΚΕΘΕΑ (2012-01-27 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η απεξάρτηση (1999-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ