Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την αλιευτική ικανότητα

Στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αλιείας στα χέρια λιγότερων αλλά μεγαλύτερων, με την υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού παγκοσμίως, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του πλεονάσματος της παραγωγικής αλιευτικής ικανότητας, συμφώνησαν 33 χώρες που υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση για την αειφορική αλιεία, στη διάρκεια της Διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την αλιευτική ικανότητα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την Κοινή Δήλωση υπογράφουν εκπρόσωποι των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Κολομβίας. Μόνο οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ψαριών στον κόσμο, ένα ποσοστό πάνω από 60%.

«Στόχος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ν' αναλάβει τελικά μια πρωτοβουλία για τον έλεγχο της αλιείας παγκοσμίως. Να έχουμε δηλαδή παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης, που θα εξασφαλίσει ότι η αλιεία θα είναι συνυφασμένη με την αειφορία, την προστασία των ειδών και τη νομιμότητα», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη. Ουσιαστικά, με τα παραπάνω δείχνουν ότι ανοίγουν δρόμους στην ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην αλιεία, με δεδομένο ότι οι επισημάνσεις της Μ. Δαμανάκη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους μικρούς ψαράδες.

Προηγούμενα, στην ομιλία της, η Μαρία Δαμανάκη, σημείωσε ότι η ΕΕ που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της διεθνούς αλιείας με σκάφη σε όλους τους ωκεανούς, κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά τους στόλους της και σήμερα επικεντρώνει τη δημόσια στήριξη στη διαφοροποίηση, στην καινοτομία και στις βιώσιμες τεχνικές. Τόνισε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού». Βεβαίως, αυτές είναι ευχές σε σχέση με τον ανταγωνισμό που είναι νόμος στον καπιταλισμό. Φαίνεται όμως ότι προσανατολίζονται στην ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις ιχθυοκαλλιέργειες. Γι' αυτό και η μείωση των αλιευτικών στόλων και προβολή της «καινοτομίας», της «διαφοροποίησης κ.λπ.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, τόσο η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι η νέα αλιευτική πολιτική της ΕΕ φέρνει το τελειωτικό χτύπημα στη μικρή παράκτια αλιεία με τα περιοριστικά μέτρα που έχει αποφασίσει.

Αναφέρθηκαν επίσης στο σχέδιο δημιουργίας σύγχρονων ιχθυαγορών, όπου τα φρέσκα ψάρια θα φέρουν ειδικές ετικέτες, «σημαντικό μέτρο για τους μικρούς ψαράδες, γιατί σήμερα τα φρέσκα εγχώρια ψάρια τους πωλούνται περίπου στην ίδια τιμή με τα εισαγόμενα ή τα κατεψυγμένα», όπως είπε η Μ. Δαμανάκη.

Τέλος, αναφέρθηκαν και στην ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων μέσω των προγραμμάτων αλιευτικού τουρισμού και περιβάλλοντος, προκειμένου όπως είπαν να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα από τον περιορισμό της αλιείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
30 χρόνια αρνητικές επιπτώσεις (2012-11-29 00:00:00.0)
Το άλλοθι περί παράνομης αλιείας (2012-04-01 00:00:00.0)
Αντίσταση στην ευρωπολιτική αφανισμού (2010-09-10 00:00:00.0)
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τα καθήκοντα του αλιευτικού κινήματος (2008-08-09 00:00:00.0)
«Εργαλείο» αντιαλιευτικής πολιτικής (2007-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ