Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΤΟΓΙΟΤΑ»
Λοκ άουτ σε εργοστάσια της Ινδίας

Η αστυνομία φυλάει το λοκ άουτ της πολυεθνικής
Η αστυνομία φυλάει το λοκ άουτ της πολυεθνικής
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργάτες στα δύο εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας Τογιότα στην περιοχή Μπινταντί της Ινδίας. Επιβεβαιώνοντας τι είδους «δημοκρατία» κυριαρχεί στον καπιταλιστικό κόσμο, η διεύθυνση του γιαπωνέζικου ομίλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε λοκ άουτ, ισχυριζόμενη ότι δεν της έμεινε «άλλη επιλογή» προκειμένου «να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών».

Στα δυο εργοστάσια δουλεύουν συνολικά 6.400 εργάτες, που κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι κατασκευάζουν 310.000 αυτοκίνητα.

Εδώ και δέκα μήνες γίνονταν διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, τις οποίες φαίνεται ότι η εργοδοσία δεν μπόρεσε να προσαρμόσει στις δικές της προσδοκίες. Από τη μεριά τους, τα διεθνή πρακτορεία περιορίζονταν στα σχετικά ρεπορτάζ να δημοσιεύουν την ανακοίνωση, με την οποία η εταιρεία κατηγορεί τους εργάτες για «επιθέσεις» και «απειλές» σε βάρος προϊσταμένων, χωρίς όμως να δίνουν καμιά πληροφορία για τις συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν και ζουν οι εργάτες, σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών πασχίζει να επιβιώσει με ελάχιστα δολάρια τη μέρα.

Απεναντίας, σημειώνουν με επιδοκιμαστικούς τόνους ότι πρόσφατα η Τογιότα ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών κατά ...0,8% στα εργοστάσια της Ιαπωνίας, τις μεγαλύτερες τα τελευταία 21 χρόνια. Τέτοιες αυξήσεις, μέσα σε συνθήκες σφοδρής αντεργατικής επίθεσης και των μειωμένων απαιτήσεων που «μαθαίνουν» να έχουν οι εργάτες, σε πολλούς ίσως να φαίνονται ικανοποιητικές. Είναι όμως «παροχές» - «σταγόνα», όχι μόνο μέσα στον ωκεανό των εκατομμυρίων κερδών της εργοδοσίας, αλλά και σε σχέση με τη διαρκή εκτόξευση του κόστους ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ