Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πρεμούρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το νομοσχέδιο γύρω από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπαίνει ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, εν μέσω των οξυμένων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην ΕΕ, στο πλαίσιο της «τραπεζικής ενοποίησης». Η διαμόρφωση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRM) είναι στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Γ. Στουρνάρα. Ο «καβγάς» που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στον επιμερισμό, αφ' ενός της χασούρας δηλαδή στο ποιας χώρας η οικονομία θα επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από το κόστος της διάσωσης των τραπεζών με χρήμα, (ανακεφαλαιοποίηση), αφ' ετέρου ποιας χώρας η οικονομία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με έναν ενιαίο μηχανισμό και ένα ενιαίο ταμείο εξυγίανσης τραπεζών, πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στα μέσα Απρίλη. Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), αλλά και του δημοσιονομικού συμβολαίου της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας πρωτόδικη απόφαση του 2012. Οι «κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμαστούν. Θα πρέπει να μπει λουκέτο στις προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στις τράπεζες ζόμπι», δήλωσε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η επικεφαλής του συμβουλίου εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ), Ντ. Νουί.

Εξάλλου, ομολογιακό δάνειο από τις αγορές ύψους 500 εκατ. ευρώ και 3ετούς διάρκειας άντλησε χτες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5%, ενώ οι προσφορές που υπέβαλαν διάφοροι ξένοι επενδυτές έφτασαν σε 3 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό του προέδρου του Αλ. Τσίπρα, βάζει ζήτημα, επειδή παραιτείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την αύξηση κεφαλαίων των «υφιστάμενων μετόχων των Τραπεζών». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν ότι η «εφαρμογή μιας τέτοιας επιλογής συνεπάγεται την απώλεια σημαντικών ποσοστών για το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες». Είναι απόλυτα φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βάζει πλάτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του πακτωλού των διακρατικών ενισχύσεων, από τα δάνεια της τρόικας που διαχειρίζεται ο σημερινός μεγαλομέτοχος, το ΤΧΣ, το οποίο καλούν να βάλει πλάτες και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και μέσω αυτού να προβάλει την άποψη ότι ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών θα λειτουργήσει τάχα και φιλολαϊκά! Σ' αυτό αποσκοπεί η Ερώτηση, στο να τονώσει τη δική του ψευδή προπαγάνδα, αφού οι τράπεζες ακόμη και με κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία, σε όφελος του κεφαλαίου δρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ