Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης το «Τουίτερ»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες τα ξημερώματα, να αποκλείσει την πρόσβαση στο λεγόμενο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Τwitter» αποτελεί πλέον ένα ακόμα ζήτημα ενδοαστικής κόντρας αξιοποιώντας την εμφανή επιβολή λογοκρισίας, μπροστά και στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία στις 30 Μάρτη. Το νέο αυτό θέμα έρχεται να προστεθεί στην αντιπαράθεση που έχει φουντώσει με τα σκάνδαλα για μίζες του Ερντογάν και του κύκλου του, που στην πραγματικότητα κρύβει τη διαπάλη ανάμεσα σε αστικά κόμματα και μερίδες του κεφαλαίου που εκφράζονται από αυτά. Και ο τουρκικός Τύπος στην πλειοψηφία του στηλιτεύει την κίνηση Ερντογάν με πιο χαρακτηριστική την εφημερίδα «Zaman», που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του επιχειρηματία ιμάμη που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ.

Η διοίκηση των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) δικαιολόγησε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο «Twitter» ως εφαρμογή της απόφασης δικαστηρίου, μετά από προσφυγή γυναίκας που κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε η ιδιωτικότητά της. Μάλιστα, δηλώνεται ότι οι υπεύθυνοι του ιστότοπου δεν ανταποκρίθηκαν σε εκκλήσεις να «κατέβει» συγκεκριμένη ανάρτηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτό που «βάρυνε» (άλλωστε ο Ερντογάν είχε εξαγγείλει την απαγόρευση δηλώνοντας «θα δείξουμε τη δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας») φαίνεται να είναι το γεγονός ότι μέσα από τέτοια μέσα στο διαδίκτυο έγιναν γνωστές οι συνομιλίες του πρωθυπουργού και ανθρώπων του όταν έκλεινε τις συμφωνίες για μίζες.

Στην αντιπαράθεση μπήκε και πάλι ο Ππρόεδρος της χώρας, προερχόμενος επίσης από το κυβερνών κόμμα, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Γκιουλ, που πρόσφατα διαφώνησε με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν «για συνωμοσία από το εξωτερικό εναντίον του», μέσω του διαδικτύου, στο λογαριασμό του στο συγκεκριμένο ιστότοπο έγραψε ότι «η επιβολή καθολικού αποκλεισμού στην πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι απαράδεκτη».

Αναφερόμενος στην επίκληση από την τουρκική κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων για την επιβολή της απαγόρευσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε ότι «στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το μέτρο δεν θα διαρκέσει».

Πάντως, διάφοροι χρήστες του διαδικτύου ανέφεραν ότι ήδη έχουν βρει τρόπους να ξεπεράσουν την απαγόρευση. Η κίνηση του Ερντογάν προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στην ΕΕ, με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο, Στέφαν Φούλε, να δηλώνει κατά της λογοκρισίας και ότι «οι ανοιχτές συζητήσεις προωθούν τη διαφάνεια και τελικά ενισχύουν τη δημοκρατία, και αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Βέβαια, είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αξιοποιείται και προσχηματικά για άλλες επιδιώξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ