Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διεθνής Διάσκεψη στα 15 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σήμερα και αύριο, 15 χρόνια μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) οργανώνει μαζί με το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» Διεθνή Διάσκεψη στο Βελιγράδι με θέμα: «Παγκόσμια ειρήνη απέναντι στο διεθνή ιμπεριαλισμό και παρεμβατισμό».

Το ΠΣΕ, επίσης, χτες οργάνωσε την Ευρωπαϊκή του Συνάντηση, στην οποία λαμβάνουν μέρος τα κινήματα από Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ουκρανία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Κροατία, Σερβία και καλεσμένους από ΗΠΑ, Καναδά. Οι εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν στις 24 Μάρτη, μέρα της μαύρης επετείου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, με ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης στο Βελιγράδι, ξεκίνησαν με μεγάλη έκθεση φωτογραφιών από τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ.

Την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση άνοιξε ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε το ΠΣΕ που επέλεξε το Βελιγράδι για τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και συμπίπτει με τα 65 χρόνια του ΠΣΕ. Εγινε πλούσια συζήτηση που καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα να είναι αφέντες στον τόπο τους και κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης γύρω από διάφορα θέματα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Συρία, 40 χρόνια της εισβολής στην Κύπρο, κατάσταση στην Ουκρανία).

Στη Διεθνή Διάσκεψη σήμερα συμμετέχουν πάνω από 120 εκπρόσωποι από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διεθνείς οργανώσεις, προσωπικότητες, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι από 41 χώρες, ενώ συνολικά θα συμμετάσχουν πάνω από 400 σύνεδροι στο Συνεδριακό Κέντρο «Σάββα».

Επικεφαλής του ΠΣΕ είναι η πρόεδρός του, Σοκόρο Γκόμες, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ο Ηλίας Μπαλτάς, από τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών ο Ρολάντ Βέιλ και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών η αντιπρόεδρός της, Μάρουα Σάαμπ. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος και Νίκος Ζώκας, αντίστοιχα. Επίσης, ο αντιναύαρχος ε.α. Γιώργος Ποταμιάνος από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίκαιρα διδάγματα στη Διεθνή Διάσκεψη και τις εκδηλώσεις στο Βελιγράδι (2024-03-27 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη στο Βελιγράδι (2014-03-20 00:00:00.0)
Στη Λισαβόνα χτύπησε η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος (2010-11-21 00:00:00.0)
Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα (2010-11-20 00:00:00.0)
Ελληνική παρουσία στο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού (2010-11-18 00:00:00.0)
Σήμερα το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού (2009-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ