Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίχτηκε στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Την κοροϊδία του «κοινωνικού μερίσματος» ανέδειξε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους του 2012.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής ταξικής οικονομικής πολιτικής και στήριξης των αναγκών αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, σημείωσε, ακριβώς επειδή διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, σε συνθήκες έντονων αδιεξόδων της αστικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης, αποτέλεσε το εργαλείο, για να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η αντιλαϊκή ταξική επίθεση, επιτάχυνε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έβαλε τις βάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που «στηρίχτηκε στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των λαϊκών στρωμάτων».

«Γι' αυτό ακριβώς το λόγο αποτελεί κοροϊδία από μεριάς της κυβέρνησης η υπόθεση του "κοινωνικού μερίσματος". Είναι "κοινωνικό μέρισμα" το οποίο θα απευθυνθεί σ' αυτούς που η συγκεκριμένη πολιτική, αλλά και το σύστημα, τους έκανε φτωχούς. Οπως λέει και ο λαός μας, "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"», σημείωσε και υπογράμμισε ότι από την άποψη αυτή είναι αντιλαϊκή και αποπροσανατολιστική η διαπάλη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ «για την καπιταλιστική ανάπτυξη»: «Πρόκειται για μια καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία είναι από τη φύση της αντιλαϊκή και ταξική (...) συνοδεύεται από μία εργασιακή έρημο (...) Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο με το κάλεσμα εθνικής συστράτευσης που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους υγιείς επιχειρηματίες, κάτω από αυτήν τη προοπτική, ούτε στη δευτέρα παρουσία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το παραμικρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι η αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι μονόδρομος για να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας προδιαγράφοντας την αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης ανέφερε ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος. Πιστεύω ότι η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάκαμψης το 2014 και της βιώσιμης ανάπτυξης από το 2014».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκ. Τσακαλώτος, επιχειρηματολόγησε υπέρ του μείγματος διαχείρισης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το 2012 που εκλέχθηκε «υποσχέθηκε ότι θα αναδιαπραγματευθεί, υποσχέθηκε ότι θα έβλεπε ισοδύναμα και θα άλλαζε το μείγμα της πολιτικής και το μόνο που μας λέει είναι ότι έχουμε ένα πλεόνασμα και πως με αυτό θα διαπραγματευτούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ