Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οι αλλαγές στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο καθορίζεται ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυροδοσία και όχι με λίστα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις που τροποποιούν συνολικά τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» και αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να ξεκινήσει η συζήτησή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να πάρει στη συνέχεια το δρόμο για την Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ψηφοφόροι θα σταυροδοτήσουν έως 4 υποψήφιους. Ενώ το ψηφοδέλτιο θα συγκροτηθεί με αλφαβητική σειρά.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αυξάνεται στο διπλάσιο του συνολικού αριθμού των εκλεγομένων κάθε φορά μελών στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, αυτό γίνεται για να διευρυνθούν οι επιλογές των ψηφοφόρων και να συγκροτηθούν αντιπροσωπευτικότερα ψηφοδέλτια.

Εισάγεται η ποσόστωση ανά φύλο και είναι υποχρεωτική η αντιπροσώπευση του κάθε φύλου να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα τρίτο των υποψηφίων. Ενώ προβλέπεται ότι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου θα πρέπει να παραιτηθούν πριν ανακηρυχθούν υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο.

Οσον αφορά στο εκλογικό σύστημα διατηρείται το υπάρχον και συγκεκριμένα οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όσων λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων «με βάση το εκλογικό μέτρο και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του κάθε συνδυασμού».

Σε ό,τι αφορά την εκλογική χρηματοδότηση αναφέρεται ότι σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών 50% θα χορηγείται στα κόμματα της Βουλής και 10% στα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου. Σε περίπτωση ευρωεκλογών, τα ποσοστά χορήγησης θα είναι αντίστροφα. Οι εκλογικές δαπάνες των υποψήφιων ευρωβουλευτών αυτές προβλέπονται να είναι μέχρι 135.000 ευρώ «ποσό που αντιστοιχεί για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας».

Για τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών ορίζεται ότι θα μετέχουν στις βουλευτικές εκλογές και οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ή των συνασπισμών που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο και τυχόν δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αντιστρόφως, για τις ευρωεκλογές θα μετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων ή συνασπισμών που εκπροσωπούνται στη Βουλή και δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επιτροπή για τις επικείμενες ευρωεκλογές υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί έως τα τέλη Μάρτη.

Περιέχεται ρύθμιση και για τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους, πλέον, μια μέρα πριν τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, τις δημοτικές εκλογές και τις τυχόν επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ