Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επίσκεψη στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Γερμανία βρίσκεται από χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που θα περιοδεύει στην Ευρώπη μέχρι την 1η Απρίλη. Στην προγραμματισμένη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ συνάντηση θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η κατάσταση στην Κριμαία, για την οποία η Κίνα επέλεξε να μην εκφράσει καθαρή θέση με την πρόσφατη «αποχή» σε σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γερμανικά ΜΜΕ σημείωναν ότι στη στάση του Πεκίνου (που γενικά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία) βαρύνει η ανησυχία του πως η απόσχιση της Κριμαίας μπορεί να λειτουργήσει ως κακό προηγούμενο και να δώσει ώθηση σε μια σειρά αυτονομιστικά κινήματα στα σημερινά σύνορα της κινεζικής επικράτειας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας σε Ενέργεια, Αεροπλοΐα, Γεωργία κ.τ.λ. Η Γερμανία αποτελεί το σημαντικότερο Ευρωπαίο εμπορικό εταίρο της Κίνας, ο όγκος των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 582 φορές από το 1972 που οι δύο πλευρές εγκαινίασαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Χτες η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσίευσε εκτενές άρθρο του Τζινπίνγκ με τίτλο «Η συνεργασία Κίνας - Γερμανίας αποτελεί όφελος για την Κίνα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδιναν γερμανικά ΜΜΕ, η Αγκελα Μέρκελ έθεσε το «θέμα ελευθερίας έκφρασης» στην Κίνα. «Η ελεύθερη και αβίαστη έκφραση άποψης είναι οπωσδήποτε ένα βασικό στοιχείο για την προαγωγή της δημιουργικότητας μιας κοινωνίας, σε ό,τι αφορά την έρευνα, τον πολιτισμό ή την κοινωνία των πολιτών», σημείωσε.

Αναφερόμενος, από την πλευρά του, στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ότι η Κίνα πιστεύει σε μια πολιτική και διπλωματική λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ