Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πλήθος αντιδράσεων και διεργασιών

Εν μέσω διαρκούς όξυνσης της αντιπαράθεσης ανοίγουν αύριο οι κάλπες των δημοτικών εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ένταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης αλλά και το πλήθος των σεναρίων που εξετάζει η τουρκική πλουτοκρατία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και το ρόλο που διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή, αντανακλώνται στις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, ειδικά μετά την προχτεσινή διαρροή συνομιλίας ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης και του στρατού που φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υποκλοπή «άθλια πράξη». Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου (ένας από τους φερόμενους να συμμετέχουν στην υποκλαπείσα συνομιλία) έκανε λόγο για «καθαρή κήρυξη πολέμου ενάντια στο τουρκικό κράτος», ενώ σε χτεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, συνέδεσε την υποκλοπή με τη Συρία και την «Αλ Κάιντα» που «προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας "αδύναμης" Τουρκίας ειδικά μπροστά στις εκλογές της 30ής Μάρτη». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σημειώνοντας ότι «μόνο το καθεστώς (σ.σ. Ασαντ) μπορεί να επωφεληθεί από μια τέτοια πράξη».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνάντηση εξέταζε πιθανούς κινδύνους που απορρέουν για την Τουρκία από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία. Η ανησυχία των συνομιλητών φαίνεται να επικεντρώνεται στην υπεράσπιση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ - παππού του ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο οποίος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, σε περιοχή που ελέγχεται σε μεγάλο μέρος από ισλαμιστές. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να «δημιουργήσουν» αιτία για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, στέλνοντας Τούρκους στο συριακό έδαφος για να εξαπολύσουν επίθεση «προς την άλλη πλευρά». «Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η δικαιολογία μπορεί να στηθεί», φέρεται να τονίζει ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Αντιδρώντας στη διαρροή, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εμποδίζοντας την πρόσβαση στο Youtube, εγκαινιάζοντας έτσι έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης με όσου βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για «παραβίαση της ελευθερίας». Ανάμεσα σ' αυτούς, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκπρόσωπος του οποίου Μάρι Χαρφ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ενάντια σε κάθε παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φερχάν Χακ, καλώντας όλα τα κράτη να εμποδίσουν την περαιτέρω «στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης» στη Συρία.

Πάντως, η κυβέρνηση φερόταν χτες να εξετάζει την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στο YouTube αν αποσυρόταν η επίμαχη ηχητική καταγραφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ