Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ατζέντα των Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη (1 και 2 Απρίλη) συνέρχονται στην Αθήνα τα άτυπα συμβούλια των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ). Στις συνεδριάσεις αναμένεται να «επιβεβαιωθεί» η συμφωνία με τη συγκυβέρνηση, ενώ θα γίνει η προετοιμασία και για την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια της ΕΕ.

Σε επίπεδο Γιούρογκρουπ θα παρουσιαστεί η «έκθεση αξιολόγησης» της τρόικας, σύμφωνα με την οποία και παρά την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων διαπιστώνονται αποκλίσεις γύρω από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ορισμένων από τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κατάργηση «εισφορών υπέρ τρίτων» - που αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ - το ποσοστό «προσαρμογής» μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, διαμορφώνεται μόλις στο 10% του στόχου. Αποκαλύπτονται έτσι οι προθέσεις συγκυβέρνησης και τρόικας να κλιμακώσουν με την κατάργηση δεκάδων ακόμη «εισφορών», με βάση τη λίστα που ήδη έχει συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Οι δόσεις που εκκρεμούν από την πλευρά της ΕΕ αναμένεται να αποδεσμευθούν τμηματικά, αρχής γενομένης από τον Απρίλη. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, θα συνεδριάσει για το ίδιο ζήτημα μέσα στο Μάη.

Η αντιλαϊκή ατζέντα στο άτυπο ΕΚΟΦΙΝ περιλαμβάνει επίσης τις εξελίξεις γύρω από την τραπεζική ένωση στην ΕΕ, τις προοπτικές «ανάπτυξης» και μελλοντικής χρηματοδότησης επενδύσεων στην ΕΕ, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συναντήσεων, αφ' ενός με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και αφ' ετέρου με τους G20.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ