Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ματαίωση της συνάντησης Κέρι - Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ακύρωσε χτες βράδυ τα σχέδιά του να μεταβεί σήμερα στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες για μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία.

Λίγη ώρα πριν τη ματαίωση της επίσκεψης του Κέρι στη Μ. Ανατολή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, είχε ανακοινώσει, μετά από συνεδρίαση στελεχών της «Φατάχ» και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να υποβάλει «άμεσα» αιτήσεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης και ένταξη σε 15 υπηρεσίες και οργανισμούς του ΟΗΕ. Ως αφορμή προέβαλε την άρνηση του Ισραήλ να προβεί το περασμένο Σάββατο στην απελευθέρωση 104 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με στόχο ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική» συμφωνία έως τις 29 τρέχοντος μηνός.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει εγκρίνει ομόφωνα την απόφαση να επιδιωχθεί η ένταξη της Παλαιστίνης σε 15 οργανισμούς και διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ, ξεκινώντας την Τέταρτη με τη Σύμβαση της Γενεύης», δήλωσε ο Αμπάς αναφερόμενος στη συνθήκη για την προστασία των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες.

Οι εξελίξεις δείχνουν να ακυρώνουν την πρότερη πρόταση των ΗΠΑ για «αναθέρμανση» της διπλωματικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή με την απελευθέρωση του (καταδικασθέντος από το 1987) Ισραηλινού κατασκόπου Τζον Πόλαρντ, σε μία προσπάθεια να πείσει την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσει στις απελευθερώσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων...

Διπλωματικές πηγές στις ΗΠΑ υποστήριζαν ότι ο Κέρι είχε σχεδόν συμφωνήσει με τους Ισραηλινούς την απελευθέρωση του Πόλαρντ (κρατείται στις ΗΠΑ) πριν την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα στις 14/4 με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και συνέχιση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και μέσα στο 2015...

Οι προτάσεις αυτές ωστόσο δεν φάνηκε να ενθουσιάζουν τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν πως είναι υποδεέστερες από τα αιτήματά τους για ανάσχεση των εβραϊκών εποικισμών σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ και την απελευθέρωση 1.000 πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ