Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας

Η συνέχιση και η «μακροημέρευση» των ρατσιστικών επιθέσεων, καταγράφεται σε έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Το 2013 αναφέρθηκαν στο Δίκτυο 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας (σ.σ. τα 143 αφορούσαν μετανάστες και πρόσφυγες) με 320 θύματα. Στην ετήσια έκθεση επισημαίνεται η μεγάλη μείωση των σχετικών περιστατικών μετά την ποινική έρευνα για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την προφυλάκιση στελεχών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, αύξηση παρουσίασαν τα περιστατικά που συνέβησαν σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων ή κέντρα κράτησης μεταναστών.

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, τα 103 περιστατικά συνέβησαν στις περιοχές, Ομόνοια, Αγ. Παντελεήμονας, πλατεία Αττικής, πλατεία Αμερικής. Τα 23 από τα 44 περιστατικά με δράστες ένστολους, συνέβησαν μέσα σε αστυνομικά τμήματα ή κέντρα κράτησης μεταναστών. Σε 75 περιπτώσεις σημειώθηκαν βαριές σωματικές βλάβες, ενώ 213 θύματα ήταν μετανάστες χωρίς χαρτιά και οι 296 άνδρες. Οσον αφορά τους δράστες, επιχειρούσαν σε οργανωμένες ομάδες που κυκλοφορούσαν είτε πεζή είτε με μηχανές με μεγαλόσωμα σκυλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν άτομα που συνδέονται με τη ΧΑ και χρησιμοποιούσαν ρόπαλα, λοστούς, γκλομπς, μαχαίρια, αλυσίδες, σιδηρογροθιές.

Χαρακτηριστικό είναι πως και πέρσι μόνο 33 από τα 166 περιστατικά καταγγέλθηκαν στις διωκτικές αρχές. Αυτό συμβαίνει διότι πολλά θύματα δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, υπάρχει απροθυμία ή αποθάρρυνση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, άρνηση στην πράξη των αστυνομικών αρχών να συμπράξουν για υποβολή μήνυσης. Από την Αστυνομία το 2013 καταγράφηκαν πανελλαδικά 109 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο και σχηματίστηκαν 43 δικογραφίες.

Το δίκτυο καταγραφής προτείνει, ανάμεσα στα άλλα, την αναστολή της απόφασης κράτησης και απέλασης των θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων που προβαίνουν σε καταγγελία ρατσιστικής βίας, βάσει ειδικής εισαγγελικής πράξης, μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στην ποινική δίκη κατά του υπαιτίου και θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας και άδειας παραμονής για το διάστημα που είναι αναγκαίο για τη δίωξη και καταδίκη των δραστών.

Εξάλλου σε έκθεσή της με θέμα: «Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ΕΛ.ΑΣ.» η «Διεθνής Αμνηστία», επισημαίνει ότι ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας, αποτελούν μάστιγα για την ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου, στο πλαίσιο της επιχείρησης - «σκούπα» «Ξένιος Ζευς», από τον Απρίλη του 2012 μέχρι τον Ιούνη του 2013, η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε 120.000 ξένους υπηκόους για εξακρίβωση στοιχείων. Από αυτούς οι 7.000 δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ