Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Πάνω από 300 δρχ. το λίτρο οι βενζίνες

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση Τύπου, καταλογίζει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την κερδοσκοπία με τα υγρά καύσιμα

Νέες αυξήσεις στις «ενδεικτικές» τιμές των υγρών καυσίμων που οδηγούν τις λιανικές τιμές σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών αναμένεται να επιβληθούν από αύριο. Οι τιμές των βενζινών - που καθορίζονται από την κυβέρνηση και το κύκλωμα των μεγάλων εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών - θα αυξηθούν γύρω στις 6 δραχμές το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 2,5 δρχ. το λίτρο. Σχολιάζοντας τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα - που παρατηρούνται τις τελευταίες 10 εβδομάδες και πλήττουν ανελέητα τα λαϊκά εισοδήματα - το ΚΚΕ καταλογίζει τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει τη δημιουργία εθνικού φορέα ενέργειας.

Με αφορμή τις νέες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι υπέρογκες τιμές των καυσίμων δεν αποτελούν ένα φαινόμενο άγνωστης προέλευσης. Είναι το αποτέλεσμα της εντεινόμενης επίθεσης των μονοπωλίων πετρελαίου και των κυβερνήσεων να αντλήσουν ακόμη περισσότερα κέρδη, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα.

Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος επιβάλλει την κατάργηση της κρατικής πολιτικής των έμμεσων φόρων (ειδικός φόρος κατανάλωσης) και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ η ουσιαστική επίλυσή του προϋποθέτει εθνικό φορέα ενέργειας.

Το επιχείρημα ότι οι αυξημένες τιμές των καυσίμων αποτελούν διεθνές φαινόμενο είναι προκλητικό. Γιατί συγκαλύπτει το γεγονός ότι και η δράση των μονοπωλίων είναι διεθνής. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλη διέξοδο από την αντίδραση σ' αυτή την πολιτική, τη διεκδίκηση επίσης της αύξησης των εισοδημάτων τους και των συντάξεων, τη μείωση του κόστους των κοινωνικών υπηρεσιών, ως αναγκαία ελάχιστη άμυνα στην ακρίβεια της καθημερινής ζωής».

Οι αυξήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα έρχονται να προστεθούν στις ήδη υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων, που αποτελούν ανελαστική δαπάνη για τα νοικοκυριά, επιβαρύνοντας παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου σαν πρώτη ύλη έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου οι τιμές των βενζινών έχουν αυξηθεί πάνω από 60 δρχ. το λίτρο, σπάζοντας το «φράγμα» των 300 δρχ. το λίτρο στη λιανική τιμή που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σ' αυτή τη φάση τηρεί σιγήν ιχθύος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «συγκυριακό φαινόμενο», αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών που είναι η κύρια αιτία για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα καύσιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ