Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Ζεστό χρήμα στους καπιταλιστές

Τους βασικούς άξονες για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 παρουσίασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης

Μια ακόμη κυβερνητική φιέστα «γεμάτη υποσχέσεις» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, «έστησε» χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τους βασικούς τομείς της οικονομίας, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτικές ροές του ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2014 - 2020.

Σε ημερίδα διαβούλευσης για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ θα προσανατολιστούν στον τουρισμό, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στα Logistics (εφοδιαστική αλυσίδα), στην «Περιβαλλοντική βιομηχανία», στον τομέα της Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, στην παραγωγή και εξοικονόμηση Ενέργειας, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στον τομέα υλικών - κατασκευών, καθώς και τις επονομαζόμενες «δημιουργικές βιομηχανίες» που περιλαμβάνουν τομείς όπως το «ελληνικό design» και ο πολιτισμός. Ωστόσο, ακόμη και αν κάποια επιχείρηση δεν εντάσσεται στους παραπάνω τομείς, όπου η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί εάν έχει «εξαγωγικό προσανατολισμό».

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το «νέο ΕΣΠΑ να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με άλλες περιόδους όπου το κύριο βάρος «έπεφτε» στα τεχνικά έργα, τώρα «για πρώτη φορά "πέφτει" στην επιχειρηματικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, όπου και κατευθύνεται το 25% του συνολικού προϋπολογισμού με πόρους που θα ανέρχονται σε ύψος περίπου 3,8 δισ. ευρώ». Το υπόλοιπο χρηματοδοτικό «πακέτο» κατανέμεται κατά 24% στο Περιβάλλον και τις Μεταφορές, 13% στην Εκπαίδευση - Κατάρτιση και το 3% στη «μεταρρύθμιση» της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το υπόλοιπο 35% θα κατευθυνθεί στις Περιφέρειες για την εκτέλεση των δικών τους προγραμμάτων, όπου και εκεί το βάρος δίνεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ