Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραδοχή του ηλεκτρονικού δικτύου υπονόμευσης της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

Το δίκτυο υπονόμευσης της σοσιαλιστικής Κούβας που είχε στήσει η αμερικανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και επικοινωνίες μέσω κινητών επιχείρησε να υποβαθμίσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιπαραθέτοντας στην αποκάλυψη που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι δεν «επρόκειτο για μυστικό σχέδιο, αλλά για εγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο της προώθησης της δημοκρατικής διαδικασίας στην Κούβα».

Βέβαια η διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου «Τουίτερ», με την ονομασία «Ζunzuneo» ήταν σχέδιο της «Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID) (παραμάγαζο της CIA), που χρηματοδοτήθηκε με 1,6 εκατ. δολάρια από το 2009 έως το 2012 και λίγη σημασία έχει αν ήταν μυστικό ή όχι. Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν στήσει δίκτυο 40.000 χρηστών που έβρισκαν στα κινητά τους δωρεάν εφαρμογές με γενικές πληροφορίες για μουσική, αθλητικά, καιρό και δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Ετσι δελέαζαν ανυποψίαστους νέους, οι αριθμοί των κινητών των οποίων περιήλθαν με παράνομο τρόπο στην κατοχή των εταιρειών «βιτρινών» που «έτρεχαν» το πρόγραμμα. Απώτερος στόχος ήταν όταν θα χτιζόταν μεγαλύτερο δίκτυο να αρχίσουν τα πολιτικά μηνύματα και η δημιουργία πυρήνων που θα οργάνωναν την αντεπαναστατική δράση μαζί με ομάδες που ήδη υπάρχουν.

Το όλο πρόγραμμα, μάλλον λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και γιατί ήταν ήδη αντιληπτό από τις κουβανικές αρχές, διακόπηκε το Σεπτέμβρη του 2012. Θυμίζουμε ότι όλη αυτή η δραστηριότητα συνδέεται με τον Αμερικανό, Αλαν Γκρος, υπάλληλο της USAID, που συνελήφθη το 2009 και κρατείται στις κουβανικές φυλακές.

Η όλη υπόθεση είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας υπονόμευσης του νησιού της Επανάστασης, και μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη για την ανατροπή μη αρεστών σε αυτές κυβερνήσεων με το στήσιμο δήθεν αυθόρμητων κινητοποιήσεων, κάτι που είδαμε, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «αραβική άνοιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ