Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση αστών για χειραγώγηση του λαού

Μια γεύση της άσφαιρης και αδιάφορης για το λαό αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλοευρωενωσιακών και ευρωσκεπτικιστών αστών πολιτικών που πασχίζουν για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου ήταν η λεγόμενη τηλεμαχία που έγινε προχτές στη Βρετανία, ανάμεσα στον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ και τον αρχηγό του κόμματος ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

O Φάρατζ άρχισε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά να μην είναι τμήμα της και παρουσίασε τον Νικ Κλεγκ και συνολικά το πολιτικό κατεστημένο ως εμπόδια στην πορεία της «ανεξαρτησίας» της Βρετανίας. Παράλληλα, ενώ ο εθνικιστής πολιτικός είναι εκπρόσωπος του κεφαλαίου και διεκδικεί γι' αυτό άλλες συμμαχίες, υποτίθεται έβαλε κατά της ΕΕ, επειδή «επιδιώκει να αποκτήσει δικό της στρατό και ναυτικό» και χαρακτήρισε τη Βρετανία «κουρασμένη από τους ατελείωτους πολέμους στο εξωτερικό». «Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι στρατιωτικές μας επεμβάσεις κάνουν καλό στις χώρες στις οποίες επεμβαίνουμε», είπε με νόημα.

Το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν επίσης πεδίο αντιπαράθεσης όπου υπήρξε και σύγκλιση για τον περιορισμό της, αλλά βέβαια δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά για τις αιτίες του ζητήματος. Πάντως, ο Φάρατζ, προσπαθώντας να προσεταιριστεί την υπαρκτή δυσαρέσκεια εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ και στη Βρετανία χωρίς να είναι στη ζώνη του ευρώ, υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαλυθεί δημοκρατικά, γιατί αν δε συμβεί αυτό, θα διαλυθεί με άσχημο τρόπο».

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση της εταιρείας ΙCM για λογαριασμό της εφημερίδας «Γκάρντιαν» το 69% θεώρησε ότι αυτός που επικράτησε στην τηλεμαχία ήταν ο Φάρατζ έναντι 31% που θεώρησε ότι ήταν ο Κλεγκ. Και από αυτό φαίνεται ότι δυνάμεις αστικές που ασκούν κριτική στην ΕΕ αλλά είναι με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να χειραγωγήσουν εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ