Κυριακή 6 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
Να δημιουργήσουμε ρωγμή σ' αυτό το σύστημα

-- Προβάλλετε ότι οι εκλογές του Μάη έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Πώς το τεκμηριώνετε;

-- Λέμε ότι ο αγώνας που δίνουμε είναι ενιαίος με την έννοια ότι ΕΕ, κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που πρέπει το λαϊκό κίνημα, ο λαός να τη σπάσει. Στις εκλογές του Μάη πρέπει να δημιουργηθεί μια ρωγμή στο όλο σύστημα.

Αυτό το ενιαίο που αναφέρουμε αποδεικνύεται και από το ότι 80% των νομοθετημάτων των τελευταίων χρόνων στην Ελληνική Βουλή, που έχουν ψηφιστεί από τις συγκυβερνήσεις, είναι οδηγίες, ντιρεκτίβες της ΕΕ, οι οποίες ενσωματώνονται στο Εθνικό μας Δίκαιο. Και αυτές εφαρμόζονται με μια συνέπεια, σαν ευαγγέλιο θα λέγαμε, από τις διοικήσεις δήμων και περιφερειών. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το ενιαίο, το οποίο υλοποιείται, έχει να κάνει από πάνω μέχρι κάτω με την ικανοποίηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ντόπιων, αλλά και ξένων.

Το 1996 υπογράφηκε μια εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ, περιφερειών και δήμων. Στη χώρα μας αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί. Με νέα απόφαση, στα πλαίσιο της «Στρατηγικής της Ευρώπης 2020», από φέτος αυτό θα ενεργοποιηθεί και έτσι θα παρακάμπτεται και η «γραφειοκρατία» της κεντρικής εξουσίας της χώρας μας και έτσι θα υπάρχουν άμεσες σχέσεις οικονομικής φύσης μεταξύ ΕΕ και περιφερειών. Σ' αυτές περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, μέσω των οποίων προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ταυτόχρονα δίνεται ζεστό χρήμα για τη στήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Αφενός λοιπόν είναι το ενιαίο και αφετέρου το αντιλαϊκό. Και να γιατί είναι ευθύνη αυτό το οποίο θα βιώσουμε όλοι, θα ζήσουμε όλοι την επόμενη των εκλογών. Θα είναι μια από τα ίδια; Θα περάσει η τρομοκρατία και το δίλημμα, ή βγαίνουμε από την ΕΕ και καταστρεφόμαστε, όπως λένε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος; Η θα περάσει το δίλημμα της άλλης πλευράς, που πιέζει και δημιουργείται αυτό το αίσθημα του φόβου, της μοιρολατρίας στον άνεργο, στον αυτοαπασχολούμενο, στο νέο, στο συνταξιούχο, ότι δηλαδή μπορεί μια άλλη κυβέρνηση, με την κυβερνώσα αριστερά όπως λέμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, να διαχειριστεί φιλολαϊκά το σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας; Τις συνέπειες της πολιτικής ενός τέτοιου σχήματος τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας ως περιφέρεια όταν 15 χρόνια πριν με κυβερνώσα αριστερά στην Ιταλία, με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία και τους Εργατικούς στην Αγγλία, έγινε ο διαμελισμός, έγινε το αιματοκύλισμα, το μακελειό, στην περιοχή μας, έπεσε το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Υπουργός Εξωτερικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γερμανίας ήταν ο Γιόσκα Φίσερ, ο πρόεδρος των Οικολόγων - Πρασίνων. Ολα αυτά τα επίπλαστα, τα υποκριτικά, που έχουν να κάνουν όλοι αυτοί, είναι στην εξυπηρέτηση των αναγκών, των σχεδίων, των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

-- Τι θα σημαίνει αν βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ στην περιφέρεια, στους δήμους, στις ευρωεκλογές;

-- Δεν θα πούμε το αυτονόητο, ότι θα δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο έχει ανάγκη τη στιγμή αυτή το κίνημα. Θα υπάρχει σε όλους τους χώρους, όχι μια φωνή, μια παρουσία που να ενημερώνεται ή μια φωνή διαμαρτυρίας, αλλά θα υπάρχει μια άλλη δυναμική που θα συγκροτήσει αυτό που λέμε μια μαχητική αγωνιστική αντιπολίτευση που αυτό θα εκφραστεί κυρίως στο κίνημα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι όπως ο μυθικός Ανταίος έπαιρνε δύναμη πατώντας στη γη και τα έβαζε με θεούς και δαίμονες και Τιτάνες, το ίδιο κάνει και το ΚΚΕ, παίρνει δύναμη από το κίνημα και συγχρόνως δίνει δύναμη και στο κίνημα γιατί είναι η πρωτοπορία του. Αρα λοιπόν μια μαχητική, διεκδικητική, αγωνιστική, εργατική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει η συμπολίτευση με τη στήριξη της ΕΕ και από την άλλη μεριά ανοίγει τη δυνατότητα της Λαϊκής Συμμαχίας με την έννοια ότι η εργατική τάξη ως πυρήνας και τα σύμμαχα κοινωνικά στρώματα συγκροτούν αυτή τη συμμαχία και βάζουν πλώρη το συντομότερο δυνατό για τη Λαϊκή Εξουσία. Κάτι που αργά ή γρήγορα θα γίνει πράξη. Οσο συντομότερα το ζήσουμε, τόσο καλύτερα για μας τους ίδιους και κυρίως για τη νέα γενιά. Και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας, απέναντι σε μας τους ίδιους και τα παιδιά μας. Υπάρχει θετική εμπειρία κατακτήσεων λαϊκών από τις σοσιαλιστικές χώρες και εμείς όλα αυτά τα θετικά παραδείγματα, όλη αυτή τη θετική εμπειρία, την κρατάμε ως Κόμμα και απορρίπτουμε όλα τα αρνητικά τα οποία οδήγησαν στις ανατροπές. Ο σοσιαλισμός έχει προσφέρει τα μέγιστα σε γενιές ολόκληρες στις χώρες αυτές που υπήρξε ως κοινωνικοπολιτικό οικονομικό σύστημα και εξύψωσε τον άνθρωπο. Η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στους λαούς των χωρών αυτών, υπήρξε πολύτιμη και για τις κατακτήσεις των εργαζομένων των καπιταλιστικών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ