Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκλογές με αποχή 42%

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με σύσσωμη τη «δημοκρατική» διεθνή κοινότητα (πχ. Μπαράκ Ομπάμα, Μπαν Κι Μουν) να «συγχαίρει» μια εκλογική διαδικασία - προπομπό των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Αφγανιστάν.

Η αποχή έφτασε το 42% και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 14 Μάη. Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης θα αργήσει πολύ, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι κάλπες μεταφέρονται από τα εκλογικά τμήματα μέχρι και με γαϊδούρια. Εκτιμάται ότι κανείς από τους συνολικά οκτώ υποψηφίους δε θα συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο πάνω από το 50% και η διεξαγωγή δεύτερου γύρου θεωρείται σχεδόν βέβαιη (στις 28 Μάη).

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν τα απρόσμενα, καθώς οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα την εμποδίσουν με κάθε τρόπο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα 24ωρο σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι (οι 16 στρατιώτες) σε 140 επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων, ενώ δεκάδες εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν λόγω επιθέσεων από ενόπλους.

Ο νέος συσχετισμός δύναμης αναμένεται να δώσει ώθηση στην υπογραφή συμφωνιών για την «ασφάλεια» της χώρας, με πρώτη αυτή που εκκρεμεί από το φθινόπωρο με τις ΗΠΑ. Ο τεράστιος φυσικός πλούτος και η γεωγραφική θέση της χώρας έχει πολλαπλασιάσει τα ταξίδια και τις «ανταλλαγές» επιχειρηματικών κουστωδιών από και προς τη χώρα. Ελπίδα όλων να επιταχυνθούν όσα ξεκίνησαν δεκατρία χρόνια πριν, με την επιχείρηση για την «απελευθέρωση» του αφγανικού λαού, ώστε να βρουν τα μονοπώλια εργατικά χέρια και πρώτες ύλες για την «ελεύθερη» αύξηση της κερδοφορίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ