Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Δεν κινδυνεύει πλέον ο Ασαντ», λέει η «Χεζμπολάχ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την εκτίμηση ότι δεν κινδυνεύει πλέον να ανατραπεί η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και ότι ξεπεράστηκε ο κίνδυνος της διαίρεσης στη Συρία εξέφρασε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Αλ Σαφίρ» ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ «μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν έναν πόλεμο φθοράς όσο υπάρχουν ξένες χώρες που τις χρηματοδοτούν».

Ο Νασράλα παραδέχτηκε την ενεργό εμπλοκή μαχητών της «Χεζμπολάχ» στη Συρία υπέρ του συριακού στρατού, μεταφέροντας ως «διάχυτη» την αίσθηση στο Λίβανο ότι η δράση των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ» στη Συρία «προστάτευσε το Λίβανο από τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων τη στάση και τις ενέργειες βλέπουμε καθημερινά».

Παραδέχτηκε ότι η επίθεση σε βάρος ισραηλινής περιπόλου κοντά στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου στις 14/3 έγινε από μαχητές της «Χεζμπολάχ» ως αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στις 24/2 ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος κατά θέσης της «Χεζμπολάχ» στη μεθόριο Λιβάνου - Συρίας. Προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αποτολμήσει νέα επίθεση στο Λίβανο, όπως είχε γίνει το 2006, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η «Χεζμπολάχ» είναι κατά πολύ ισχυρότερη.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ είχε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας (1999, επί προεδρίας Μπόρις Γιέλτσιν) ο Σεργκέι Στεπάσιν. Ο Στεπάσιν εκτίμησε πως «εντός 2014 θα τερματιστεί η ενεργός φάση του πολέμου στη Συρία» προσθέτοντας εντούτοις πως μετά απ' αυτό η συριακή κυβέρνηση «θα συνεχίσει να μάχεται την τρομοκρατία».

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ασαντ ο Στεπάσιν συζήτησε, μεταξύ άλλων, τη ρωσο-συριακή οικονομική συνεργασία.

O Σύρος Πρόεδρος, πάντως, χτες με αφορμή την 67η επέτειο από την ίδρυση του κόμματός του, Μπάαθ, εκτίμησε ότι το «σχέδιο του πολιτικού ισλάμ έχει αποτύχει». Υποστήριξε το διαχωρισμό της πολιτικής από τη θρησκεία, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε το πολιτικό έργο με το θρησκευτικό έργο».

Νωρίτερα, αποκαλύφθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία του 74χρονου Ολλανδού καθολικού ιερέα Φρανς Βαν Ντερ Λουγκτ, σε καθολικό μοναστήρι της κεντρικής συριακής πόλης Χομς, σε περιοχή που ελέγχουν οι λεγόμενες «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο ένοπλοι δολοφόνοι μπήκαν στο μοναστήρι χτες το πρωί, βρήκαν τον ιερέα, τον ξυλοφόρτωσαν και τον δολοφόνησαν με δυο σφαίρες στο κεφάλι. Το Βατικανό καταδίκασε τη δολοφονία χαρακτηρίζοντας τον ιερέα «άνθρωπο της ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ