Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εγκρίθηκε η πρόσκληση προς τους αγοραστές

Καθόλα έτοιμη είναι η κυβέρνηση να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους την υποδομή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Το σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος επικυρώθηκε χτες και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μετά από δύο συνεδριάσεις.

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη θα γίνει η προεπιλογή και η ανακήρυξη των «επενδυτών» που θα περάσουν στη δεύτερη φάση όπου θα γίνει η τελική επιλογή και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις συμμετοχής που τίθενται για τους «ενδιαφερόμενους επενδυτές», είναι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους την τελευταία τριετία να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ και ότι θα πρέπει να έχουν εμπειρία από τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τα τρία «στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων» σε υποδομές με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως αυτά του ΑΔΜΗΕ ή γενικά σε υποδομές Ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε ότι: «Πρόκειται, στην ουσία, για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους, σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει η ευρωενωσιακή πολιτική. Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτεί η ΕΕ, που ανοίγει πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο από τη μια πλευρά και από την άλλη έχουμε νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τις λαϊκές οικογένειες».

Ανέφερε ότι είναι υποκρισία ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ συνολικότερα, όταν έχει ψηφίσει συνθήκες που προβλέπουν την πλήρη απελευθέρωση της Ενέργειας και την πλήρη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς».

Τόνισε ότι ο αγώνας «ενάντια στην απελευθέρωση, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων στο σύνολο τους, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας αποτελούν κατά τη γνώμη μας τη μόνη λύση για τα λαϊκά στρώματα». «Πιστεύουμε - συνέχισε - ότι με τις εξελίξεις που δρομολογούνται σήμερα, θα έχουμε παραπέρα ενεργητική φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Απ. Αλεξόπουλος έκανε καθαρό ότι αυτό που «καίει» το κόμμα του είναι η ιδιωτικοποίηση να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και γι' αυτό, όπως είπε, «θα παρακολουθήσουμε, βεβαίως, όλη τη διαδικασία και θα καταγγείλουμε παρατυπίες ή ευνοϊκή αντιμετώπιση κάποιων επενδυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ