Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Προετοιμάζει τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των κρατών - μελών στα σχέδια ενίσχυσης της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς ανέλυσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ΕΕ, πτέραρχος Patrick de Rousiers, στους σπουδαστές της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, στελέχη των ελληνικών ΕΔ.

Η ομιλία με θέμα «Ο ρόλος της στρατιωτικής πτυχής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στον απόηχο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκ. 2013)» έγινε στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που συνήλθε στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps - GR) στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Η ομιλία πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα είναι ένα ακόμα δείγμα για τη διεύρυνση σε όλα τα πεδία της εμπλοκής των ΕΔ της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά της λείας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οπως τόνιζε χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη και τα περιλάλητα Συμπεράσματά της, «οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής (...) για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, που αποτελεί το στρατιωτικό - πολεμικό βραχίονα της ΕΕ, ανέδειξαν τόσο την κοινή επιδίωξη να ενισχυθεί η επιθετικότητα της ΕΕ ενάντια στους λαούς όσο και τις αντιθέσεις των κρατών - μελών, κυρίως των πιο ισχυρών, στο εσωτερικό αυτής της λυκοσυμμαχίας.

Η ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ στοχεύει στην παραπέρα προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων, των εθνικών ΕΔ και των εξοπλισμών στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Αυτοί οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε συνεργασία με το NATO και αυτοτελώς, με στόχο τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς η επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΣΕ της ΕΕ επιθεώρησε το Στρατηγείο της Λάρισας που λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρήσεων της νέας ιμπεριαλιστικής αποστολής. Παράλληλα, επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς, το οποίο αποτελεί ένα από τα 15 τέτοια Κέντρα Εκπαίδευσης διεθνώς για στελέχη που στέλνονται σε «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ