Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σχέδια ιμπεριαλιστικής δράσης σε κόντρα με άλλα κέντρα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, με θέμα τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» στα ανατολικά και στα νότια σύνορα. Αποτυπώθηκε η ένταση της επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς, επαναβεβαιώθηκαν σχεδιασμοί για ενίσχυση της πολύμορφης ιμπεριαλιστικής διείσδυσης της ΕΕ (σε συνεργασία με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ) στα «ανατολικά» της, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και στα «νότια», στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής. Σε περιοχές, δηλαδή, που εκδηλώνονται έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, για την κυριαρχία σε αγορές, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. «Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να δράσουμε από κοινού, για να αντιμετωπίσουμε την απειλή στη σταθερότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε η Αστον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κλιμακωθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει «ενότητα» και «στενή συνεργασία» των χωρών του ΝΑΤΟ «για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές ανησυχίες που υπάρχουν για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε μία επαφή (...) και με τους εταίρους μας από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε με σθεναρότητα το μέλλον».

Ο Βενιζέλος έκανε σαφή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει την Προεδρία της ΕΕ για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. «Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, η κατάσταση σε Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτο και Αφγανιστάν, τονίστηκε ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις ΗΠΑ και όσα μεθοδεύουν για τη Μέση Ανατολή (σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης). Στις εργασίες της Συνόδου παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι αστικές τάξεις των οποίων επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ, για προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλη για απεμπλοκή, ενάντια στα σχέδια πολεμικής κλιμάκωσης (2023-02-03 00:00:00.0)
Στο μικροσκόπιο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και Προσφυγικό (2015-09-04 00:00:00.0)
Ουκρανία και «τρομοκρατία» στο επίκεντρο της συνεδρίασης (2015-02-13 00:00:00.0)
Προωθεί βαθύτερη διείσδυση στην Ουκρανία (2014-04-15 00:00:00.0)
Ανταλλαγή κυρώσεων ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας για την Κριμαία (2014-03-21 00:00:00.0)
Συνομιλιών συνέχεια μετά τα Χριστούγεννα (2013-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ