Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Περιοδείες, ενώ περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί

Κι άλλα πολεμικά πλοία ετοιμάζονται να στείλουν στην περιοχή οι ΗΠΑ

Από τη συνάντηση Χέιγκελ - Ονοντέρα
Από τη συνάντηση Χέιγκελ - Ονοντέρα
ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.--

Προβάδισμα στους ανταγωνισμούς που οξύνονται διαρκώς στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού διεκδικούν οι ΗΠΑ, που διαμήνυσαν στο Πεκίνο ότι η πρόσφατη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία δεν πρέπει να εκληφθεί ως «προηγούμενο» από την Κίνα (σ.σ. που έχει εδαφικές «διαφορές» με πολλές χώρες, ειδικά στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα).

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ από το Τόκιο, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο περιοδεύοντας στην ανατολική Ασία, αλλά και από συνάντηση που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία στην αμερικανική πολιτεία της Χαβάης με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της Ενωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ τόνισαν πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι ηγέτες της Ν/Α Ασίας πρέπει να αντιμετωπίζουν «πιο ενωμένοι» τις εδαφικές διαφορές στην περιοχή. Οι ΗΠΑ οργάνωσαν τη συνάντηση χωρίς να είναι επίσημο μέλος της ASEAΝ, ωστόσο παρακολουθούν και παρεμβαίνουν ανελλιπώς στις εξελίξεις, αναζητώντας «ισορροπίες» και συμμαχίες που «οχυρώνουν» τα δικά τους μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους και κύρια της Κίνας.

Οπως στη Χονολουλού, έτσι και στο Τόκιο, ο Χέιγκελ διακήρυξε την αφοσίωση με την οποία οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους (μέχρι σήμερα έχει σχετικές συμφωνίες με Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες) στην περιοχή, δηλώνοντας ότι θα στείλουν έως το 2017 δύο νέα πλοία στην περιοχή. «Δε γίνεται να ανακαθορίζονται τα σύνορα και να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των εθνών στην περιοχή με τη βία», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Επίσκεψη Αμποτ στην Ιαπωνία

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ βρίσκεται από χτες στην Ιαπωνία, συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία με πάρα πολλούς επιχειρηματίες (από το Μέταλλο, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και τα τυχερά παιχνίδια). Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χτες συμφωνία σε βασικά σημεία για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου που «ελπίζουν» ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων.

Από τη μεριά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι προσδοκά περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα της άμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ