Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα δημοσιεύματα για προβοκάτσια στη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτικά των «παζαριών» αλλά και των ανακατατάξεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι τα δημοσιεύματα (αμερικανικών εφημερίδων), που φέρουν την Τουρκία να σκηνοθέτησε την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στη Συρία τον περασμένο Αύγουστο, ώστε να «σκηνοθετήσει» σκηνικό έντασης και να προκαλέσει τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Η «πρωτοβουλία» αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν φέρεται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης. Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, χτες η εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν μίλησε για «συμπεράσματα εντελώς αβάσιμα». Ωστόσο, οι σχέσεις Αγκυρας - Ουάσινγκτον περνούν... «δυσκολίες», τις οποίες πολλοί συνδέουν εδώ και καιρό και με την επίθεση που δέχεται ο Ερντογάν στο εσωτερικό, από πρώην συμμάχους του, όπως ο ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίθεση που έχει σχετιστεί και με τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη βιαστική διείσδυση τουρκικών επιχειρήσεων στο Ιράν.

Κατά τ' άλλα, τα βλέμματα όλων στην Τουρκία (και όχι μόνο) συγκεντρώνονται στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Στο εσωτερικό του AKP εντείνονται οι διεργασίες για την υποψηφιότητα Ερντογάν, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί όμως τι θα κάνει ο σημερινός πρόεδρος και συνιδρυτής του κόμματος Αμπ. Γκιουλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου διέψευσε φήμες ότι το κόμμα του θα στηρίξει ως υποψήφιο για την προεδρία τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και βασικό κατηγορούμενο για συνωμοσία κατά του κράτους, Ιλκέρ Μπασμπούγ.

  • Τρεις οικοδόμοι σκοτώθηκαν αργά το Σάββατο, όταν έπεσαν από ύψος 50 μέτρων στη διάρκεια εργασιών για κατασκευή οδογέφυρας στην Κωνσταντινούπολη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ