Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ξεκίνησαν χτες οι προεδρικές εκλογές στην Ινδία, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12 Μάη. Η ηγεσία του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (που φαίνεται ως επικρατέστερο) δηλώνει υπέρ της αναθεώρησης του «πυρηνικού δόγματος», σύμφωνα με το οποίο, η Ινδία δεν μπορεί να είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μια ένοπλη σύρραξη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 20.000 είναι οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν μετά από το σεισμό 5,3 Ρίχτερ που έγινε το Σάββατο στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, οδηγώντας μεταξύ άλλων στον τραυματισμό 32 ατόμων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το δρόμο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο ανοίγει η χτεσινή ανακοίνωση της σουηδικής Holcim και της γαλλικής Lafarge ότι η πρώτη θα εξαγοράσει τη δεύτερη. Οι δύο εταιρείες έχουν πολύ υψηλά χρέη και έχουν προχωρήσει σε σημαντικά προγράμματα μείωσης του κόστους λειτουργίας τους. Τα στελέχη τους δήλωσαν ότι θα υπάρξει «πολύ περιορισμένη επίπτωση στην απασχόληση».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στην εξαγορά της Ranbaxy Laboratoire (που στο μεγαλύτερο μέρος ελέγχεται από ιαπωνικά κεφάλαια) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ινδική Sun Pharmaceutical. Το νέο σχήμα αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ινδία και την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενας Βρετανός και ένας Γάλλος που εργάζονταν σε αποστολή του ΟΗΕ στη Σομαλία σκοτώθηκαν χτες σε αεροδρόμιο της κεντρικής πόλης Γκλκάγιο, από επίθεση ενόπλου με αστυνομική περιβολή.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο 39χρονος Μούσα Μάρα ανέλαβε χτες εντολοδόχος πρωθυπουργός, με απόφαση του προέδρου του Μάλι, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έπειτα από την παραίτηση που υπέβαλε το Σάββατο ο προκάτοχός του Ουμάρ Τατάμ Λι, επειδή όπως είπε, ηγούνταν «ενός ανίκανου και δυσλειτουργικού κυβερνητικού σχήματος που τον εμποδίζει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις».

BHΡΥΤΟΣ.-- Συγκρούσεις που ξέσπασαν χτες σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων κοντά στη νότια λιβανέζικη πόλη Σιδώνα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ξανάρχισε χτες σε δικαστήριο της Πρετόρια, μετά από 10ήμερη διακοπή, η δίκη του παραολυμπιονίκη αθλητή Οσκαρ Πιστόριους, που δικάζεται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, το Φεβρουάριο του 2013. Ο Πιστόριους ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του θύματος, μιλώντας για ατύχημα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο της αστυνομίας στη βόρεια Βαγδάτη προκάλεσε το θάνατο πέντε ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις αστυνομικοί, και τον τραυματισμό άλλων 11.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Κοινά ναυτικά γυμνάσια ξεκινούν από σήμερα ναυτικές δυνάμεις του Ιράν και του Πακιστάν στα στενά του Ορμούζ.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιβεβαίωσε χτες τις ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως στους Αχμεντ Μάχερ, Αχμεντ Ντούμα και Μοχάμεντ Αντέλ, που θεωρούνται από τους «πρωτεργάτες» της ανατροπής το 2011 του τότε Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επειδή είχαν διαδηλώσει χωρίς την άδεια των αρχών. Το ίδιο 24ωρο, ο κυβερνήτης της νότιας επαρχίας του Ασουάν ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία μεταξύ μελών της αραβικής κοινότητας Μπάνι Χελάλ και της φυλής των Νουβίων, Νταμπουντίγια, σε συγκρούσεις των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 56. Τέλος, νωρίς χτες βράδυ, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Θαρουάτ Σάλαχ Σεχάτα, στενού συνεργάτη του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στην πόλη Σαρκίγια που βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου. Ο Σεχάτα φέρεται πως είπε στη διάρκεια ανακρίσεων πως εκπαίδευε ισλαμιστές στην ανατολική Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ