Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Κρατικό χρήμα για να γίνουν επενδύσεις υπόσχεται η κυβέρνηση

Αλλαγή μοντέλου διαχείρισης για την προσέλκυση επενδύσεων ζητά ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ

Ενταση του ρυθμού ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, ενώ την ίδια στιγμή υποσχέθηκε για ακόμη μία φορά εκ μέρους της κυβέρνησης εξάντληση κάθε περιθωρίου για την παροχή άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων προς τα ιδιωτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη «μεγάλων επενδύσεων» στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ο υφυπουργός στάθηκε στα μέχρι σήμερα... επιτεύγματα της συγκυβέρνησης, κάνοντας λόγο περί «επενδύσεων» συνολικού ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ από τον Ιούλη του 2012 μέχρι και σήμερα, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατασκευή του αγωγού TAP, τις εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,9 δισ. και την πώληση του Ελληνικού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, λέγοντας ότι η συνταγή του μνημονίου δεν μπόρεσε «να θεραπεύσει τα πρακτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» καθώς, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «το μνημόνιο δεν άλλαξε τη δημόσια διοίκηση. Δεν άλλαξε όλα αυτά που θα καθιστούσαν το κράτος αξιόπιστο και ικανό με ίσες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αρα, το μνημόνιο δεν θεραπεύει τα πρακτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια εμφανίστηκε αντίθετος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση και υποστήριξε ότι αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι «μια μεγάλη τομή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πρέπει να επανέλθουμε και να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση που έχει δυνατότητες, αλλά εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Να αντιστρέψουμε το μεγάλο κύμα αποεπένδυσης. Το 2009 είχαμε το 25% του ΑΕΠ από επενδύσεις. Το 11% από τράπεζες, το 9% από ατομικά κεφάλαια και το υπόλοιπο από το κράτος. Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε αυτά τα στοιχεία για να αναβιώσουμε κύμα επενδύσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά, ασκώντας τη συνήθη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο ακολουθούμενο μοντέλο αστικής διαχείρισης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρης, αναρωτήθηκε για το εάν «είναι σωστό για ένα κράτος να διατηρεί μονοπώλια» και έφερε ως απάντηση την πρακτική που ακολουθούν χώρες όπως η Ρουμανία και η Αλβανία, οι οποίες έχουν ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια τους αυξάνοντας στη συνέχεια τα φορτία τους κατά 4 έως 6 φορές και της Τουρκίας, η οποία έχει αποκρατικοποιήσει όλα τα μεγάλα αεροδρόμια.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, προσδιόρισε το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας στα 150 - 200 δισ. ευρώ, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος της PWC Κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι το «μεγάλο στοίχημα» το επόμενο διάστημα είναι η εισροή νέων κεφαλαίων στην οικονομία καθώς, όπως είπε, υπάρχει έλλειμμα περίπου 7 δισ. ετησίως σε επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ