Σάββατο 12 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αύριο οι προεδρικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο (Κυριακή) 1.780.000 εφγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας, αν και τα προγνωστικά έως και την τελευταία στιγμή έδειχναν ως πιθανότερο νικητή τον απερχόμενο Πρόεδρο Γιόργκι Ιβάνοφ.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι: Γκιόργκι Ιβάνοφ (του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), Στέβο Πεντάροφσκι (της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης του Ζόραν Ζάεφ), Ιλίαζ Χαλίμι (του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και Ζόραν Πόποφσκι (του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι). Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί. Ετσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο βδομάδες (στις 27 Απρίλη), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο και οι οποίοι εκτιμάται πως δε θα είναι άλλοι από τον νυν Πρόεδρο Ιβάνοφ και τον υποψήφιο του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, Στέβο Πεντάροφσκι.

Η θητεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια και οι εξουσίες του, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στην προεκλογική εκστρατεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ κυριάρχησε το ζήτημα της ονομασίας, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» του ονόματος, ταυτιζόμενος πλήρως με τις γνωστές θέσεις του Ν. Γκρούεφσκι. Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε να επιρρίψει στην Ελλάδα τις ευθύνες ότι «διαιωνίζει» το πρόβλημα του ονόματος για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Στέβο Πεντάροφσκι, έδωσε έμφαση στην ανάδειξη πολιτειακών ζητημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ και της αρχής της ισονομίας. Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο Πεντάροφσκι σημείωσε ότι «είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, το οποίο όμως δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα μόνο πρόσωπο ή κόμμα στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ