Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικοποίηση συναντήσεων

Συνεχίζονται οι εντατικές επαφές των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου σχεδίου, τη βάση του οποίου συμφώνησαν στις 11 Φλεβάρη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, και το οποίο είναι σαφώς στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», αφού προβλέπει «2 συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία. Ακριβώς αυτό το ζήτημα αξιοποιούν οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους που επιχειρούν να αναβαθμίσουν, με τη βοήθεια και της Τουρκίας, τη θέση τους.

Χτες, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες είχαν ξεχωριστές συναντήσεις προετοιμασίας με τεχνοκράτες του ΟΗΕ, ενόψει της σημερινής κοινής συνάντησης, με την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί η λεγόμενη διαδικασία της διερεύνησης. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η δεύτερη φάση που αφορά τη λεπτομερή καταγραφή και συζήτηση όλων των πτυχών προς ανεύρεση πεδίου συγκλίσεων. Στη φάση αυτή, θα προκύψει από τη συζήτηση πού η μία πλευρά είναι ευέλικτη και πού η άλλη. Το τελικό στάδιο θα είναι το «πάρε - δώσε» και στη συνέχεια θα συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη.

Εντωμεταξύ, συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 21 Απρίλη. Επίσης, οι δύο διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Οζερσάι προγραμματίζουν για τα τέλη του μήνα επίσκεψη στη Νότια Αφρική, για να πάρουν όπως λένε «εμπειρίες από τη διαδικασία συμφιλίωσης στη χώρα αυτή». Βέβαια, στη μια περίπτωση μιλάμε για απαρτχάιντ και στην άλλη για εισβολή και κατοχή ενός κυρίαρχου κράτους από δύναμη άλλης χώρας. Και ειδικά αυτό το ζήτημα, όπως και αυτό του διευρυμένου εποικισμού, στα ευρύτερα σχέδια που προωθούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις αστικές τάξεις της περιοχής, είναι ...ψιλά γράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ