Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΣΥΡΙΖΑ
Μοιρασμένοι ρόλοι για αποπροσανατολισμό του λαού

Για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ «να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία» ανησυχούν εξίσου η πλειοψηφία και η μειοψηφία

Το προφίλ του εγγυητή της αστικής δημοκρατίας, ομαλότητας και σταθερότητας, φιλοτεχνεί για το κόμμα του ο Αλ. Τσίπρας, διαγκωνιζόμενος με τον Αντ. Σαμαρά για το ποιος είναι ικανός να διαμορφώσει το ιδανικό για την καπιταλιστική ανάπτυξη περιβάλλον. «Θα απολογηθείτε, γιατί είστε απειλή για τη δημοκρατία, για την ομαλότητα που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα, για τη σταθερότητα», είπε, μιλώντας στην ΚΠΕ την Κυριακή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στην ίδια ομιλία, «γαργάλησε» ξανά εθνικιστικά ένστικτα, μίλησε για «εντολές ξένων κέντρων», κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποταγή» στην καγκελάριο της Γερμανίας και ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Ελληνες μια τέτοια πολιτική ηγεσία» που είναι «επικίνδυνη για την εθνική κυριαρχία» και «καταστροφική για την οικονομία». Αναπαράγοντας επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά ψευτοδιλήμματα, πρόσθεσε ότι αν ο λαός δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, τότε «η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια έρμαιο ξένων συμφερόντων, εμπόρευμα σε εχθρικά παζάρια, χωρίς φωνή, χωρίς κύρος, χωρίς εθνική αξιοπρέπεια».

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ ολοκληρώθηκε με την έγκριση μέρους του ευρωψηφοδελτίου - ολόκληρο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, αφού ευοδωθεί το παζάρι για υποψηφιότητες συνεργαζόμενων - και το λευκό της «Αριστερής Πλατφόρμας» στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, μετά την απόρριψη τροπολογιών της, που είχαν σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ενστάσεις υπήρξαν και για ορισμένα από τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου (Βαρουφάκης, Κρ. Αρσένης κ.ά.).

Με δηλώσεις τους αμέσως μετά, τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι οι διαφωνίες τους είναι «εντός των τειχών», επαληθεύοντας ότι ο ρόλος τους είναι να θολώνουν τα νερά για τη στρατηγική που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δήλωσε η Σόφη Παπαδόγιαννη, στέλεχος της μειοψηφίας («Αθήνα 9.84») η θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι ενισχυτική της θέσης της πλειοψηφίας και η εικόνα διχασμού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ πριν δεν ήταν τόσο ενωμένος.

Αλλωστε, και ο Π. Λαφαζάνης, στην ομιλία του στην ΚΠΕ, ομολόγησε πως αν η μειοψηφία επιμένει στην τόνωση της «ριζοσπαστικής» συνθηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να δει κυβέρνηση ούτε με το κιάλι. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητά του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία», ανέφερε. Ο ίδιος χτες εξέφρασε τον πλήρη σεβασμό του στις θέσεις της πλειοψηφίας, τις οποίες, όπως είπε, υπερασπίζεται απέναντι στην «ιδιαίτερη, προσωπική του άποψη».

Κάλεσμα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» για συνεργασία απηύθυνε ο Αλ. Aλαβάνος χτες, αναφέροντας πως αν πιστεύει όσα λέει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ τότε «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της» και να μη νομιμοποιεί τοποθετήσεις όπως του Τσίπρα ή του Δραγασάκη, ή ψεύδη για κατάργηση του μνημονίου μέσα στην Ευρωζώνη. «Καλούμε την Αριστερή Πλατφόρμα να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να αναλάβει μαζί με το ΣΧΕΔΙΟ Β μια κοινή πρωτοβουλία για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων για την απελευθέρωση της χώρας από τους καταναγκασμούς των δανειστών και της ευρωζώνης», καταλήγει η δήλωση του Αλ. Αλαβάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ