Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προμηθεύεται «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» για ανθρωποκυνηγητό

Πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά την «παροχή υπηρεσιών χρήσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) για πτήσεις με σκοπό την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων» προκήρυξε το υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, προϋπολογισμού 73.800 ευρώ, σηματοδοτεί την έντασης της επίθεσης, με τη χρήση και υπερσύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας, σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται δύο ακόμα μειοδοτικοί διαγωνισμοί του υπουργείου Ναυτιλίας που αναρτήθηκαν στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» την ίδια μέρα. Ο πρώτος έχει προϋπολογισμό 40.000 ευρώ και αφορά τη «διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας εξοπλισμού Μονάδας Αεροσκαφών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και της υπηρεσίας Συνδέσμου Διασωστών στον τομέα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων». Από το ποσό των 40.000 ευρώ τα 20.000 αφορούν την παραλαβή ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής τύπου DSLR με ειδικό τηλεφακό. Ο δεύτερος διαγωνισμός έχει τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού διάσωσης πλωτών και εναέριων μέσων στον τομέα επιθεώρησης θαλάσσιων συνόρων», ο οποίος έχει προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Αφορούν δίχτυα διάσωσης και αναρρίχησης πλωτών κ.ά.

Σημειωτέον, η ένταξη τέτοιων μέσων στο οπλοστάσιο των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε καινούργια υπόθεση είναι, ούτε αποκλειστικά ελληνική. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013, καθορίζοντας τους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, έβαλε στόχο την ανάπτυξη «μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών» (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) στο χρονικό πλαίσιο 2020 - 2025. Αντίστοιχες προτεραιότητες έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα, από το υπουργείο Αμυνας, ειδική ημερίδα για τα RPAS, εξετάστηκε η «προοπτική» για τη «συνεισφορά» τους όχι μόνο για στρατιωτική χρήση αλλά σε ένα ευρύ πεδίο «πολιτικών εφαρμογών», όπως η συνοριοφύλαξη, ο εντοπισμός καραβανιών και πλοιαρίων με μετανάστες.

Σημειωτέον, στην Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί ήδη από το 2008 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (αρχικά, συγκροτήθηκε ως Σμήνος το 2003) με αεροσκάφος το «ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ». Μάλιστα, από το 2007 λαμβάνει μέρος στις διακλαδικές ασκήσεις «Ηνίοχος» και «Δούρειος Ιππος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ