Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ετοιμάζει «αποστολές» στην Ουκρανία

Την προσπάθεια της ΕΕ για βαθύτερη διείσδυση στην Ουκρανία σηματοδότησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που ολοκλήρωσε χτες τις διήμερες εργασίες του στο Λουξεμβούργο (από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν διαδοχικά οι υπουργοί Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος).

Στο πολυσέλιδο ανακοινωθέν του το Συμβούλιο ζητά να τελειώσουν οι «απόπειρες αποσταθεροποίησης» της Ουκρανίας, επαναλαμβάνει την «ισχυρή υποστήριξή» του στην ενότητα, κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καλεί τη Ρωσία να κάνει το ίδιο, της ζητά να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα και επίσης να αποσύρει αμέσως την εντολή του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για χρήση βίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εκτοξεύει απειλές κατά της Μόσχας ότι τυχόν περαιτέρω ενέργειες της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα έχουν συνέπειες στο πεδίο της οικονομίας με νέες στοχευμένες κυρώσεις. Παραπέρα επαναλαμβάνει την «έντονη καταδίκη» της ΕΕ απέναντι στην «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν θα την αναγνωρίσει.

Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι στους κόλπους της ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, αφού είναι πολύ ισχυρές οι διασυνδέσεις των ρωσικών μονοπωλίων με τα γερμανικά αλλά και άλλα.

Πάντως, το Συμβούλιο υποστηρίζει την «Αποστολή Παρακολούθησης» του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και δηλώνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην αποστολή. Αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να δημιουργήσει μια αποστολή εμπειρογνωμόνων που θα προετοιμαστεί για την κατάλληλη συμπληρωματική βοήθεια στις τρέχουσες προσπάθειες και να διαμορφώσει ένα Πολιτικό Πλαίσιο για την Προσέγγιση της Κρίσης (PFCA), εξετάζοντας όλες τις επιλογές, και μια ενδεχόμενη αποστολή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ο στρατιωτικός βραχίονας της ΕΕ) με σκοπό τη λήψη μιας απόφασης για την περαιτέρω δράση της ΕΕ κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΕ να υπογράψει και τις υπόλοιπες διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας - ΕΕ, το συντομότερο δυνατό μετά τις προγραμματισμένες στην Ουκρανία προεδρικές εκλογές της 25/5. Χαιρετίζει τη συμφωνία που έγινε μεταξύ ΔΝΤ και ουκρανικής κυβέρνησης στις 27/3. Ταυτόχρονα, «υπενθυμίζει τη σημασία που έχει για την Ουκρανία η άμεση εφαρμογή ενός φιλόδοξου συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Τέλος, «επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να διερευνήσει τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της μέσω της περαιτέρω διαφοροποίησης» στις πηγές ανεφοδιασμού.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας «θα στερείτο βάσης και θα ήταν αντιπαραγωγική», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αντί να μας φοβίσει με μια νέα σειρά κυρώσεων, η ΕΕ θα έκανε καλύτερα να επικεντρωθεί στην κοινή αναζήτηση μιας λύσης στην εσωτερική κρίση στην Ουκρανία», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Ολες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στερούνται βάσης και είναι αντιπαραγωγικές», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει ότι η ΕΕ «έδειξε εκ νέου την απόλυτη έλλειψη κατανόησης των διαδικασιών που γίνονται στην Ουκρανία και χειρότερα, την επιφυλακτικότητά της να κατανοήσει και να αναγνωρίσει τους λόγους και τα κίνητρα του πληθυσμού του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ