Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» για νέα κυβέρνηση και εκλογές

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γάζα
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γάζα
ΡΑΜAΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εκνευρισμό στο Ισραήλ προκαλεί η χτεσινή ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη και της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη συγκρότηση κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα γεφυρώνει το σημερινό «χάσμα» και θα οδηγήσει το νωρίτερο ως το Δεκέμβρη τρέχοντος έτους στην προκήρυξη των πρώτων (από το 2005 και 2006) παλαιστινιακών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η χτεσινή ευόδωση των διαπραγματεύσεων, που γίνονταν τους τελευταίους μήνες, παρασκηνιακά ή ανοιχτά, ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση της πρώτης (εδώ και χρόνια) κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη μέσα στις επόμενες πέντε βδομάδες. Η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του «Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου», δηλαδή του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα εκδώσει διάταγμα για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Βέβαια, ανάλογες συμφωνίες είχαν επιτευχθεί και στο παρελθόν, χωρίς να ευοδωθούν.

Γεγονός είναι πάντως ότι η χτεσινή εξέλιξη δεν προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ. Το αντίθετο... Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησε ισραηλινή γκανγκστερική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά 5 - 12 ετών...

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποφάσισε την ακύρωση της προγραμματισμένης χτεσινοβραδινής συνάντησης μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ισραηλινών και Παλαιστινίων δηλώνοντας στη συνέχεια: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη "Χαμάς" ή ειρήνη με το Ισραήλ;». «Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει!».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, είπε ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας συμφιλίωσης του Αμπάς με τη «Χαμάς» «θα ισοδυναμεί με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής», που σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο «ολοκληρώνονται» την ερχόμενη Τρίτη, 29 Απρίλη.

Αρνητική αντίδραση επιφύλαξε αργότερα χτες βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς εξέφρασε «απογοήτευση» για την ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία, κρίνοντας ότι «θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ